Mâine, 11 noiembrie 2010, ora 19:00, la Club Electro Putere din Craiova (Calea Bucureşti nr. 56) are loc o dezbatere la care este invitat artistul Dan Perjovschi. Acesta va vorbi despre etapele tranziţiei de la cenzura comunistă la capitalismul tabloid, despre cum a reacţionat la contextul politic şi economic şi cum supravieţuieşte într-o lume market producând artă temporară.
„Am făcut 12 ani de instrucţie artistică și nimeni n-a recunoscut la mine talentul de a avea umor sau puterea de a traduce simplu grafic situaţii complexe. Nici eu n-am văzut asta. Mi-au trebuit 10 ani după ce am absolvit ca să găsesc un limbaj artistic viabil şi încă 10 să îl fac cunoscut internaţional. M-am format ca artist într-un grup aproape disident şi apoi într-o revistă politică, nu într-o galerie, nu într-un târg de artă.
Nu am fost modest, am vrut sa reinventez desenul şi locul ocupat de acest mediu nu doar în sistemul artistic ci şi în societate. L-am făcut performativ şi temporar-statement. Sunt singurul artist din lume care face instalaţii cu desene politice executate direct pe zidurile instituţiilor unde expun. Am reintrodus umorul în spaţiile de expoziţie și dezbatere. Vorbesc simplu pe limba tuturor. Mă înţelege şi directorul muzeului şi portarul lui.
Desenele mele par caricaturi, graffiti sau artă brută şi nu sunt nici una sau mai bine zis sunt toate astea la un loc. Intelligent graffiti cum mi-a spus o doamnă la Sydney. Mi-am câştigat libertatea în condiţie şi în expresie, nu transport nimic, nu plătesc asigurări, n-am nevoie de echipe tehnice sau de bugete nemaipomenite. Sunt singurul artist din lume care nu plânge după bani. Fac totul singur şi mă întind cât plapuma. Nu am limite la subiecte sau la expresie. Sunt Free style.“, a scris Dan Perjovschi.
Dan Perjovschi s-a născut în 1961 la Sibiu, trăieşte şi lucrează în Bucureşti. Printre ultimele sale expoziţii personale se numără „Late News” la Royal Ontario Museum din Toronto şi Drawing Institute, la San Francisco Art Institute în 2010, „Recession” la Ludwig Museum Aachen în 2008, “What Happen to US?” la MoMA New York şi „I am not Exotic I am Exhausted” la Kunsthalle Basel în 2007, „The Room Drawing” la Tate Modern London, şi „On the Other Hand” la Portikus Frankfurt în 2006. În 2005 „Naked Drawings” la Ludwig Museum Köln. A participat, de asemenea,la expoziţii de grup, precum Bienala de la Lyon în 2009, Bienala de la Sydney şi „Fifth Floor” la Tate Liverpool în 2008, „The Magelanic Cloud” la Centre Georges Pompidou din Paris şi la cea de-a 52 – a ediţie a Bienalei de laVeneția în 2007, iar în 2005 la cea de-a 9 – a ediţie a Bienalei de la Istanbul. Prima sa expoziție cu caracter retrospectiv a avut loc la Nasher Museum of Art şi Duke University în 2007. În anul 2004 primeşte premiul George Maciunas.
Este o mica greseala in text. Club Electro Putere din Craiova! In Craiova se va desfasura dezbaterea.
Simona, mulţumim de atenţionare. Am îndreptat greşeala.