Mâine, 9 noiembrie 2010, la ICR Stockholm are loc o dezbatere pe tema modului în care munca este reflectată în literatura contemporană. Invitaţi la discuţie sunt scriitorii Åsa Linderborg, Kristian Lundberg, Victor Ravini şi Aino Trosell, ce au în comun afinitatea cu tema muncii atât în creaţiile literare, cât şi în istoria personală. Se vor discuta aspecte legate de modul în care biografia familiei şi experienţele anterioare în câmpul muncii influenţează scrisul, consecinţele muncii fizice asupra vieţii şi personalităţii scriitorului sau coexistenţa meseriei de scriitor alături de activităţi de altă natură.
Evenimentul este parte integrantă a proiectulului “Image at Work”, un proiect ce analizează conceptul de muncă, având la bază percepţia muncii ca activitate esenţială a omului şi ca punct de pornire pentru modul în care acesta îşi organizează existenţa. Proiectul cuprinde expoziţii la sediul ICR Stockholm şi la Index – The Swedish Contemporary Art Foundation, seminarii la centrul de artă IASPIS şi proiecţii de filme la Muzeul de Artă Modernă din Stockholm.
Åsa Linderborg (n. 1968) este scriitoare şi jurnalistă suedeză. Este doctor în istorie al Universităţii din Uppsala şi şefa redacţiei de cultură a cotidianului Aftonbladet. În 2007 romanul ei de debut, Mig äger ingen, a fost nominalizat pentru premiul August, cea mai importantă distincţie literară din Suedia. Cartea este o autobiografie axată pe figura tatălui scriitoarei, muncitor în industria metalurgică.
Kristian Lundberg (n. 1966) este scriitor şi critic literar suedez. A publicat peste 20 de volume de poezie şi proză. S-a remarcat printr-o o activitate susţinută de sindicalist şi a făcut parte din grupul de poeţi Malmöligan. Volumul de poezii Job a fost nominalizat în 2005 la premiul August. Pe lângă activitatea de scriitor, Lundberg munceşte în portul din oraşul Malmö şi deţine firma de scufundări Oxygene Diving.
Victor Ravini (n. 1943) este scriitor, profesor şi coach. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. În timpul regimului comunist a scris despre experienţa pe şantierele româneşti, a fost cenzurat şi a emigrat în Suedia în 1985. Aici a urmat studii de religie la Universitatea din Göteborg şi a absolvit cu o teză despre ritualurile şi miturile precreştine asociate cu munca ţăranilor români. A publicat până acum două volume în limba suedeză.
Aino Trosell (n. 1949) este scriitoare suedeză. Are în spate o experienţă de 10 ani ca sudor. A debutat în 1978 cu romanul Socialsvängen, în care descrie experienţa de muncă în cadrul serviciilor sociale ale primăriei. Este autoarea mai multor volume legate de munca pe şantiere navale şi în fabrici. Romanele sale recente, multe cu tentă biografică, au în prim-plan personaje feminine din rândul clasei muncitoare.