spot_img

Cărţi de 4,7 milioane euro

În perioada 18-22 noiembrie 2010, la Bucureşti, în Pavilionul Central Romexpo a avut loc cea de-a XVII-a ediţie a Târgului Internaţional „GAUDEAMUS – Carte de învăţătură”, eveniment organizat de Radio România, invitatul de onoare al acestei ediţii fiind Belgia – Wallonie Bruxelles. Începând din primele zile ale târgului îţi puneai legitim întrebarea „de unde vin atâţia oameni să viziteze Romexpo”, spaţiul de 14.000 de metri pătraţi părând insuficient de încăpător. Statisticile post-eveniment au arătat vânzări care au adus încasări totale estimate la 4,7 milioane euro editurilor expozante în cadrul Gaudeamus 2010. Pe primele locuri s-au situat Editurile Polirom şi Humanitas, cu încasări de 520.000 RON şi respectiv 400.000 RON. O ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus reuşită atât pentru cititori, vizitatori, dar şi pentru edituri, cu satisfacţii şi aşteptări de criză depăşite!

La această ediţie au participat peste 380 de expozanţi, au avut loc peste  500 de lansări de carte, iar fluxul total de vizitatori a fost de aproximativ 103.000 de persoane. Printre invitaţii speciali prezenţi la această ediţie îi amintim pe scriitorii Norman Manea (de origine română stabilit în SUA), Catherine Cusset, Marie Darrieussecq (Franţa), precum şi reprezentanţi ai culturii belgiene francofone – Paul Emond, Didier Platteau, Emile Lansman, Bernard Debroux, Jean Auquier.

Un bilanţ al Târgului Gaudeamus 2010 arată că volumul cel mai râvnit a fost „Crimele Revoluţiei” de Grigore Cartianu, publicat de Editura Adevărul, care, de altfel, a primit un trofeu Gaudeamus pe baza votului publicului.

Cărţile-eveniment aşteptate de cititori au fost antologia “Aer cu diamante” de Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan, Editura Humanitas, precum şi lansarea celor mai recente volume din seria de autor Norman Manea („Vizuina”, „Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian”, „Variante la un autoportret”, „Anii de ucenicie ai lui August Prostul” şi „Plicul negru”), Editura Polirom şi „Laptele negru” de Norman Manea, Editura Hasefer.

Autori, vânzări şi topuri

La standul Editurii Humanitas, Neagu Djuvara a acordat autografe timp de aproape 3 ore, devenind cel mai bine vândut autor Humanitas la această ediţie a târgului de carte. Alte volume aşteptate de cititori, care s-au aflat şi în topul vânzărilor au fost “Patria mea A4” de Ana Blandiana, “Cartea întrebărilor” de Ioana Pârvulescu sau “Fluturele negru” de Radu Paraschivescu, apărute la Humanitas.

“Ne bucură să constatăm că, pe un fond incert al pieţei de carte în ceea ce priveşte vânzările, situaţia încasărilor editurii Polirom la Gaudeamus 2010 este comparabilă cu cea de la ediţia de anul trecut, uşor mai bună chiar. În topul vânzărilor se situează autori-brand, precum Aurora Liiceanu, Daniela Zeca, Orhan Pamuk sau Salman Rushdie cu cele mai recente volume ale lor.

În egală măsură, ne bucură şi onorează distincţia primită din partea organizatorilor [Premiul de excelenţă acordat de Radio România,pentru colecţia „Ego.Proză”], un excelent feedback la eforturile de promovare a literaturii autohtone pe care editura Polirom le depune, de câţiva ani buni, în cadrul evenimentelor literare internaţionale.”, a declarat Oana Boca, director de imagine Polirom, în exclusivitate pentru Agenţiadecarte .

“Pentru Vellant, târgul de carte din toamna aceasta a fost unul reuşit, vânzările crescând cu 30% faţă de anul trecut. (…) Conceptul standului a pornit de la întrebarea: ce muzică ascultă autorii Vellant?, aşa că i-am întrebat ce muzică îi inspiră când scriu sau pe ce fundal muzical ar trebui să le citim cărţile, iar răspunsurile lor s-au materializat într-o ofertă de muzică pe care vizitatorii au putut să o asculte şi să o cumpere de la standul nostru. Cea mai populară carte a fost, fără îndoială, “ISTORIA BENZII DESENATE ROMÂNEŞTI 1891-2010”, care s-a vândut în peste 200 de exemplare şi care a avut şi o lansare la stand. O altă carte foarte aşteptată a fost “Mărturisesc că am trăit”, volumul de memorii al lui Pablo Neruda, care a fost lansat în prezenţa traducătoarei Luminiţa Voina-Răuţ, directorului editorial Vellant, Simona Răuţă, şi a consulului Chile în România, Ivan Vejar.”, a declarat Oana Dumitru, PR & events, Editura Vellant.

“După dezastrul care a fost Bookfest 2010, am venit la Gaudeamus fără nici un fel de iluzii în ceea ce priveşte prezenţa publicului, vânzarea de carte şi apariţia noutăţilor. Şi m-am poziţionat bine, căci Gaudeamus a fost, până la urmă, o surpriză faină! A fost lume-n târg, s-au vândut cărţi (chiar şi de poezie!), editurile au ţinut sus, cu noi apariţii, steagul cultural. Pentru Brumar a fost o ediţie importantă, căci am venit cu 10 titluri noi, din care am lansat opt. N-am luat în calcul lansarea „Morţii parafine”, căci ea a avut loc la standul „Cartea Românească”-„Polirom”… Târgul a fost un excelent prilej să-mi revăd o parte dintre prieteni şi să fac o baie de cărţi!”, a declarat Robert Şerban, director editorial Brumar.

Andra Rotaru

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508