În perioada 18-22 noiembrie 2010, în Bucureşti, la Pavilionul Central Romexpo, are loc cea de-a XVII-a ediţie a Târgului Internaţional “GAUDEAMUS – Carte de învăţătură”, târg de carte iniţiat în anul 1994 şi organizat de Societatea Română de Radiodifuziune ca eveniment în Programul LECTURA. Începând cu acest an, fiecare ediţie va avea un invitat de onoare. Anul acesta, invitatul de onoare este Belgia – Wallonie Bruxelles, iar momentul marchează şi Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene în perioada iulie-decembrie 2010. Preşedintele de Onoare al Târgului Internaţional GAUDEAMUS 2010 este domnul Jacques Dubois, filolog belgian cu o solidă reputaţie internaţională, profesor de literatură modernă şi de sociologie a literaturii la Universitatea din Liège, autor a numeroase studii de specialitate recunoscute pe plan mondial, cu precădere în sfera romanului poliţist şi a operei lui Georges Simenon. Deschiderea oficială a târgului are loc joi, 18 noiembrie 2010, de la ora 18:00, cu vernisajul expoziţiei internaţionale “Le petit monde de Kitty Crowther”, în prezenţa Şefei Delegaţiei Valonia-Bruxelles în România- Fabienne Reuter, urmată de vernisajul secţiunii trans-europene „DUNĂREA” a Târgului Internaţional Gaudeamus, dedicată promovării noii strategii UE pentru regiunea DUNĂRII şi realizată cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei.
Dintre evenimentele inedite, prilejuite de statutul de ţară invitată de onoare, vor avea loc prezentări de carte ale autorilor reprezentativi belgieni traduşi în limba română, expoziţii- printre care «Le petit monde de Kitty Crowther», o tânără ilustratoare valonă pasionată de literatură pentru copii, dezbateri, conferinţe, mese rotunde, ateliere despre literatură, dramaturgie, benzi desenate, evenimente la care vor fi prezente personalităţi culturale din Comunitatea franceză din Belgia: Jacques Dubois, Paul Emond, Didier Platteau, Emile Lansman, Bernard Debroux, Jean Auquier.
Dintre evenimentele care mă interesează sau care mă fac cel puţin curioasă, aş menţiona lansările următoare: volumul „Erotica grădinii” de Markó Béla, Editura Curtea Veche, sau lansarea volumului „(Dez)acorduri” de Adrian Iorgulescu, Editura Paralela 45, pentru că în ultima vreme ne putem lăuda cu tot mai multe personalităţi politice care scriu (iar unele dintre ele chiar bine).
Totodată, tot la Curtea Veche, va fi lansat volumul „Ştefan Niculescu. Poetică, matematică şi armornie muzicală” de Adrian Leonard Mociulschi, la Paralela 45 – „O lume pe dos” (convorbiri) – Paul Miron şi Ovidiu Nimigean, „Timpul” de Solomon Marcus, la Editura Bibliotheca – „Versuri de folosinţă limitată” de Mircea Horia Simionescu, la Editura Humanitas volumul „Aer cu diamante” de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei, Florin Iaru şi Ion Stratan, „101 cuvinte” de Marius Sala, „Cai în galop” de Yukio Mishima, la Criterion Publishing – „Victime şi călăi. Amintiri din gulag” de Aurelian Gulan, la Polirom – „Pagini neaşteptate„, scrieri inedite de Julio Cortázar, “Luka şi focul vieţii” de Salman Rushdie, „Muzeul inocenţei” de Orhan Pamuk, „Rădăcina de bucsau” de O. Nimigean, la Brumar -“Aerobiciclete” de Bogdan O. Popescu, la Cartea Românească – „Oraşul jumătăţilor de înger” de Florin Toma, “Irezistibil” de Dan Coman, „Literatura sub comunism.1948-1964” de Eugen Negrici, la Editura Vinea – „Poezii odioase de dragoste” de Adrian Diniş şi multe alte cărţi.
Pe lângă lansările de carte, vor mai avea loc conferinţe şi dezbateri precum: „Cum alegem cărţile pentru copii?”, moderator Irina Petrea, psihopedagog, „Dependenţa de pornografie – Maladia secolului XXI”, avându-l invitat pe Virgiliu Gheorghe, autorul cărţii „Efectele televiziorului asupra minţii umane”. De ce nu? Un târg de carte ar trebui să abordeze cât mai multe zone de interes pentru public sau chiar să-l şi “întreţină”.
Dintre autorii care vor fi prezenţi la târg şi pe care îi vedem mai rar în România, care vor susţine fie conferinţe, fie îşi vor lansa cărţile recent apărute îi menţionez pe Matei Vişniec şi pe Norman Manea. Iar în cadrul Târgului mă incită să văd BURSA DE CONTACTE, situată la NIVEL 3.20, un eveniment permanent, unde, într-un spaţiu dedicat, va funcţiona zilnic “Centrul de Drepturi de Autor GAUDEAMUS”, coordonat în acest an de Agenţia Livia Stoia (http://www.liviastoiaagency.ro/), care va derula întâlniri profesionale cu autori români cu potenţial de publicare în ţară şi în străinatate şi va prezenta editorilor români oferta de carte străină din portofoliul agenţiei.”, şi închid citatul din prezentarea Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, pentru a vedea pe viu aşa ceva.
Andra ROTARU