Mâine, 16 noiembrie 2010, ora 12.30, în Aula Universităţii „Petru Maior” din Târgu Mureş (clădirea A, str. Nicolae Iorga, nr.1), va avea loc lansarea volumului “Războaiele mele” de Adelin Petrişor, apărut în colecţia „Ego. Publicistică” a Editurii Polirom. Prezintă: Cornel Sigmirean şi Marius Paşcan.
În aceeaşi zi, de la ora 17.00, la Teatru 74 (Bastionul Măcelarilor, Cetatea Medievală), în cadrul programului „Conferinţele Cetăţii”, Adelin Petrişor se va întâlni cu jurnaliştii dar şi cu publicul larg interesat de fenomenul journalistic. Prezintă: jurnalistul Sorina Bota şi actorul Nicolae Mihoc.
Miercuri, 17 noiembrie 2010, de la ora 12.30, în sala C1 a Facultăţii de Jurnalistică din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” (str. Brutarilor nr.3) din Sibiu, va avea loc o discuţie pornind de la volumul “Războaiele mele”, la care va participa, alături de Adelin Petrişor, conf. univ. dr. Lucian Grozea.
Evenimentul este organizat de Editura Polirom, în parteneriat cu Universitatea „Petru Maior”, Tîrgu-Mureş, Teatru 74, şi Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu.
Adelin Petrişor şi-a mai lansat volumul la Bucureşti, Iaşi şi Cluj. “Războaiele mele” va mai fi lansat la Târgul de carte Gaudeamus, sâmbătă, 20 noiembrie 2010, de la ora 14.00.
Adelin Petrişor a primit cinci premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, inclusiv Marele Premiu APTR în 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj în 2007 şi Premiul pentru documentar politic în 2009.
În “Războaiele mele” Adelin Petrişor îşi recapitulează deplasările în importante zone de conflict ca fosta Iugoslavie, Irak, Liban, Afganistan, în închisoarea Guantanamo, precum şi întâlnirile cu Yasser Arafat, Mu’ammar al Gaddafi, ayatollahul Mohamed Fadlallah sau teroristul sârb Arkan. Este un volum care „va fi citit adesea cu răsuflarea tăiată”, a scris Andrei Pleşu pe coperta cărţii.
Volumul conţine zece povestiri de război la baza cărora stau reportaje realizate de jurnalist şi difuzate de Antena 1, Realitatea TV sau TVR1, dar care conţin şi detalii care nu au apărut în ştirile sau reportajele de la TV: condiţiile din zona de război, întâlnirile cu personajele amintite, detalii din culisele redacţiilor precum şi momentele tensionate prin care au trecut familia şi prietenii rămaşi acasă.
Jurnalistul Adelin Petrişor speră ca prin intermediul acestei cărţi să regăsească publicul elevat pe care televiziunile l-au pierdut din cauza dezbaterilor nesfârşite care au luat locul reportajelor şi ştirilor serioase.