Mâine, 21 noiembrie 2010, ora 11:00, la Universitatea “Spiru Haret”, sala de Concerte “Euterpe”, în cadrul “Amfiteatrului muzelor”, se celebrează 90 de ani de la înfiinţarea Societăţii Compozitorilor Români. La eveniment vor participa muzicologul PETRE CODREANU, muzicologul GRIGORE CONSTANTINESCU, prof.univ.dr., Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, scriitorul şi istoricul VALERIU RÂPEANU, conf.univ., Universitatea „Spiru Haret”, muzicologul dr. dhc VASILE TOMESCU.
La 2 noiembrie 1920, la sediul Conservatorului bucureștean, s-a materializat inițiativa creării unui organism profesional care să apere și să garanteze prioritățile fundamentale ale creatorilor de muzică: Societatea Compozitorilor Români. Între cei care au semnat actul de naștere al nou fondatei organizații se numărau: Ion Nonna Otescu, Alfred Alessandrescu, Constantin Brăiloiu, Dumitru Georgescu-Kiriac, Mihail Jora, Filip Lazăr, Dimitrie Cuclin, Constantin Nottara, Mihail Andricu, Theodor Rogalski. Nefiind prezenți în Capitală, transilvănenii Gheorghe Dima, Tiberiu Brediceanu și Ion Vidu au comunicat în scris acceptul integrării lor, iar George Enescu – aflat în străinătate, dar fiind la curent și sprijinind proiectul și demersul constituirii – a anunțat acceptul său de a deveni președintele Societății.
Cu aceeași ocazie a fost ales primul Comitet de conducere și a fost adoptat Programul asociației, care prevedea „să ajute dezvoltarea producțiunii muzicale românești”, să promoveze tiparul și execuția lucrărilor, să apere drepturile de autor ale membrilor ei și, în final, „să se ocupe de orice chestiune care ar atinge muzica sau muzicanții români”. Cele patru teze primordiale și-au păstrat actualitatea, regăsindu-se și în cuprinsul articolelor ultimului Statut al U.C.M.R. (din 1993). Reiese cu claritate intenția fondatorilor de a întemeia un for de importanță națională, a cărui menire consta în susținerea și promovarea valorilor artei sonore autohtone, precum și în protejarea intereselor profesionale, morale, sociale și materiale ale membrilor săi. După instaurarea regimului comunist Societatea de a fost reformată după modelul celor existente în spațiul de influență sovietic și și-a schimbat numele în Uniune.
Primul Președinte al Societății Compozitorilor Români a fost George Enescu. A urmat, în anii stalinismului, Matei Socor, funcția supremă fiind re-denumită secretar, iar Societatea Compozitorilor a devenit Uniunea Compozitorilor. Ulterior a preluat conducerea Ion Dumitrescu, înlocuit de Petre Brîncuși și apoi de Nicolae Călinoiu. Primul președinte de după 1990 a fost Pascal Bentoiu (1990-1992), urmat de Adrian Iorgulescu (1992-94, 1994-1998, 1998-2002, 2002-2005) și de Octavian Lazăr Cosma (2005-2006, 2006-2010). Din aprilie 2010 președinte a redevenit Adrian Iorgulescu.