spot_img

„Literatură şi vin”, primul festival de literatură din vestul ţării, la Timişoara

În perioada 2-4 decembrie 2010, la 5 ani de existenţă în Timişoara şi Arad, 24-FUN organizează „Literatură şi vin”- primul festival de literatură din vestul ţării. Din program nu vor lipsi seri de lectură în urbe cu nume mari din literatura contemporană naţională: Adriana Babeţi, Adrian Bodnaru, Eugen Bunaru, Marius Chivu, Dan Mircea Cipariu, Tudor Creţu, Şerban Foarţă, Radu Pavel Gheo, Ioan Groşan, Florin Iaru, V. Leac, Mircea Mihăieş, Andrei Mocuţa, Ioan T. Morar, Liubiţa Raichici, Costel Stancu, Robert Şerban, Cecilia Ştefănescu, Marcel Tolcea, Cornel Ungureanu, Daniel Vighi.

Pe parcursul celor trei zile, în sala de spectacole a Cerculului Militar Timişoara, în cafenelele D’arc şi Scârţ loc lejer, „curioşii” sunt invitaţi să „lectureze” momente menite să captiveze publicul timp de trei zile, să se apropie de literatură prin intermediul cuvintelor rostite sau nerostite, creionate sau schiţate, jucate sau mimate, gustate sau încercate.

Vor avea loc lansări de carte şi vor fi prezentate tinere talente, expoziţii, caricaturi împreună cu artistul Ion Barbu, dar şi portrete şi crochiuri ale studenţilor de la Facultatea de Arte, teatru, proiecţii, concerte etc.

Evenimentul îşi doreşte apropierea dintre scriitori şi cititori prin intermediul cuvintelor, a ideilor şi dialogurilor, a ipostastazelor şi ipotezelor nemaiîntâlnite sau mai rar întâlnite, invitându-i astfel pe timişoreni (şi nu numai) să participe la prima sărbătoare a literaturii din oraş.

Despre „lectură” – în foarte puţine cuvinte

“Lectura, acţiunea de a citi, îndeletnicire realizată cu ajutorul artei. Această operaţie, odată deprinsă, se face cu ochiul sau cu voce tare. Lectura serveşte mai temeinic înţelegerii. Ceea ce asculţi trece repede, pe când ceea ce citeşti se digeră pe îndelete. Nu te pronunţi asupra valorii unei lucrări până nu o citeşti, cum se spune, cu ochiul pe hârtie. Citită personal, lectura te ajută să-i culegi întregul sens, îţi ornează spiritul şi îţi formează judecata. Făra ea, însuşirile cele mai frumoase se veştejesc. Lectura a devenit un chin pentru cei mai mulţi oameni. Neglijând-o în tinereţe, eşti incapabil s-o îndrăgeşti la maturitate. Mulţi dintre noi ne servim de lectură ca sclavii fugari, care se tem de stăpânii lor.”, au scris organizatorii festivalului (coordonator proiect Mihaela Purec, director festival Robert Şerban.)

Despre „vin” – în foarte puţine cuvinte

„Vinul este, fără îndoială, un elixir cântat de poeţi, venerat în ritualuri, capabil să ne desfete cu aromele lui incredibile. Indiscutabil, vinul a jucat un rol important în întreaga evoluţie a culturii şi civilizaţiei din cele mai vechi timpuri şi până astăzi. Vinul este ca o poezie sau ca o simfonie. Vinul reprezintă, fără îndoială, o adevărată desfătare a spiritului.

Grecii îl ridică la statutul de băutură a zeilor, francezii nu concep o cină fără el. În plus, poate fi băut, fără să pară o vulgaritate, atât de bărbaţi cât şi de femei.

Fiind un organism viu, un lichid plin de informaţie, între vin şi cel care-l degustă se stabileşte o comunicare extrem de rafinată. Vinul lasă amintiri. Vinul trăieşte intens în butoaiele din care-şi extrage taninul şi duce o viaţă molcomă în sticlă, însă rămâne un organism viu până în momentul când este consumat.

Unii oameni sunt cunoscători, pot discuta un vin, pot discerne şi argumenta diferenţele, iar alţii sunt amatori, dar pot ajunge să treacă de faza în care doar beau vinul, până la cea în care doresc un contact cu această cultură, cu filozofia ce naşte trăirile bahice, fără a atrage reproşul semenilor. Cel mai des este vorba despre oameni care găsesc în vin un liant, o băutură prietenoasă în jurul căreia se aşează la vorbă.”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508