Astăzi, 8 noiembrie 2010, ora 21:30, la TVR Cultural are loc o nouă ediţie a emisiunii “Literatura de azi”, moderată de criticul literar Daniel Cristea-Enache. Invitaţii emisiunii sunt scriitorii Radu Cosaşu şi Ioan Es. Pop. Întâlnirea din studiourile Televiziunii Române este o premieră şi o exclusivitate pentru că scriitorul Radu Cosaşu nu a apărut în niciun program TV în ultimii douăzeci de ani. Producătorul emisiunii: Carmen Dăncescu.
„Apariţiile la televiziune sau la radio sau în oricare alt loc public pleacă, pentru mine, de la prezumţia de importanţă. Nu mă consider apt să apar la TV mai ales în zilele noastre. Am oroare de delictul de exemplaritate…”, a mărturisit Radu Cosaşu la începutul emisiunii.
Dar scriitorul, care a împlinit 80 de ani în 29 octombrie, a făcut o excepţie. Dialogul direct şi sincer pe care l-a purtat cu Daniel Cristea-Enache despre anii de viaţă şi anii de literatură, despre prieteni(i) şi pasiunea pentru fotbal şi gazetărie, are valoare de document.
Radu Cosaşu este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români contemporani. A fost redactor la revistele “Sportul popular” şi “Cinema” (1967-1987), şi este fondator, alături de Andrei Pleşu, Tita Chiper şi Zigu Ornea, al revistei de cultură “Dilema” (azi “Dilema veche”). Din 1993 semnează aici rubrica “Din vieaţa unui extremist de centru”. Până în 1989 a publicat un ciclu de nuvele intitulat “Supravieţuiri”. Fără modificări oportuniste, cele şase volume au apărut după 1990 montate cronologic, permiţând o nouă lectură, în sensul clasic al unei „educaţii sentimentale”, precum şi în cel postmodern al autoficţiunii (“Rămăşiţele mic‑burgheze”; “Armata mea de cavalerie”; “Logica”; “Pe vremea când nu mă gândeam la moarte”; “Gărgăunii”).
În 2006 a primit Premiul Naţional pentru Literatură al Uniunii Scriitorilor.
Seria Radu Cosaşu, Editura Polirom: Opere I. “Maimuţele personale. Poveşti pentru a-mi îmblânzi iubita. Alţi doi ani pe un bloc de gheaţă”/ Opere II. “O vieţuire cu Stan si Bran. Sonatine”/ Opere III: “Cinci ani cu Belphegor. Mătuşile din Tel Aviv”
„Din viaţă şi din cultură, din întâmplările terne ale uneia şi din lipsa de evenimente pasionale a celeilalte, Cosaşu ştie să facă un singur spectacol, continuu şi scânteietor. Cosaşu are harul frazei ce nu seamănă cu a nimănui.” , a scris Lucian Raicu despre autor.
„Nu cred că mai există un autor de proză scurtă de valoarea lui Radu Cosaşu.” (Nicolae Manolescu)
Invitatul părţii a doua a emisiunii “Literatura de azi” este Ioan Es. Pop, unul dintre cei mai importanţi poeţi contemporani. Autorul volumelor “Ieudul fără ieşire” şi “Pantelimon 113 bis” scrie „o poezie densă şi proteică, iar tipul său de lirism provoacă şi (auto)interogaţii neliniştite, nu doar semne de exclamare încântată. Lumea s-a strecurat, pur şi simplu, între două coperţi de carte, şi cititorul copleşit începe să se întrebe care este de fapt realitatea obiectivă: cea densă, palpabilă, din jur, sau cea parcursă prin lectură?” (Daniel Cristea-Enache).
Emisiunea “Literatura de azi”, realizată de criticul literar Daniel Cristea-Enache, a revenit din 11 octombrie 2010, cu un format nou în grila de toamnă a TVR Cultural.
Durata mărită (50 de minute) înseamnă o emisiune în două acte, cu o temă văzută din două perspective. Legătura dintre cei doi scriitori invitaţi e dată de compatibilitatea de subiect şi viziunile diferite asupra acestuia (dar nu la modul ostentativ).
Altfel spus, va fi vorba (tot) despre cărţi bune, autori importanţi, noutăţi şi valori confirmate. Despre coerenţă şi diversitate în avanscena literaturii române contemporane.