spot_img

“Dimineaţă pierdută” de Gabriela Adameşteanu, roman dezbătut la festivalul “New Literature from Europe” şi în curs de apariţie în USA

În perioada 16-18 noiembrie 2010, la New York a avut loc cea de-a şaptea ediţie a festivalului “New Literature from Europe”, cu tema „Haunting the Present”, unde a fost prezentă scriitoarea Gabriela Adameşteanu. Autoarea a  susţinut un maraton intens de lecturi publice şi mese rotunde. De-a lungul celor trei zile cât a durat evenimentul, co-organizat de Institutul Cultural Român din New York, în cadrul platformei EUNIC, scriitoarea a prezentat în avanpremieră primul său roman publicat în engleză, “Dimineaţă pierdută”, care a fost deja tradus în peste nouă de ţări şi care va fi lansat în America în 2011, la Editura Northwestern University Press.

În seria proiectelor de colaborare cu institutele culturale europene din New York sub umbrela EUNIC (Reţeaua institutelor culturale naţionale din UE) şi a proiectelor de promovare a literaturii române în SUA, ICRNY a participat pentru prima dată la festivalul “New Literature from Europe”, ce se desfăşoară în fiecare toamnă la New York.

Cea de-a şaptea ediţie a festivalului, intitulată „Haunting the Present”, i-a reunit preţ de trei zile pe scriitorii Philippe Claudel (Franţa), Kirmen Uribe (Spania), Jenny Erpenbeck (Germania), Gerhard Roth (Austria), Milos Urban (Cehia), Olga Tokarczuk (Polonia), Antonia Arslan (Italia) şi Gabriela Adameşteanu (România). La seara de inaugurare a proiectului au participat Horia Roman Patapievici, preşedinte al ICR şi Preşedintele reţelei globale EUNIC, şi Corina Şuteu, director ICRNY şi preşedinte al reţelei EUNIC în New York.

Gabriela Adameşteanu a prezentat fragmente din primul său roman publicat în limba engleză “Dimineaţă pierdută”, devenit, în traducerea lui Patrick Camiller, „Wasted Morning”.

Scriitoarea a deschis prima seară a festivalului, dedicată unei serii de lecturi bilingve (în engleză şi în original) din operele celor opt autori, prezenţi în faţa unui numeros public newyorkez în librăria McNally-Jackson. Întâlnirea a avut loc într-un cadru cald şi relaxat, pregătind terenul pentru discuţiile aplicate de la masa rotundă de a doua zi de la The Center for Fiction. “Cum scrii despre trecut” şi „cum îl asimilezi în contextul prezentului” – acestea au fost temele abordate caleidoscopic de scriitorii invitaţi. Ceea ce a individualizat-o însă pe Gabriela Adameşteanu a fost tocmai substanţa romanului său: dacă majoritatea operelor celor prezenţi vorbeau despre violenţa asupra identităţii prin prisma Holocaustului sau a diferite forme de genocid, „Dimineaţă pierdută” ţine mai mult de supravieţuirea memoriei într-un mediu ostil care nu te elimină fizic, ci psihic, şi-n care soluţia este evadarea fie în concret, fie într-un “dincolo” auto-protector.

“Când scrii, distrugi memoria, construind un dispozitiv narativ care sedează amintirile. Pentru mine, naraţiunea e o formă de uitare, nu de amintire”, a comentat autoarea.

Ultima seară, găzduită de Centrul Ceh din New York, a fost rezervată unei noi sesiuni de lecturi din operele autorilor, iar interesul şi întrebările celor prezenţi i-au furnizat Gabrielei Adameşteanu o percepţie revelatoare despre publicul pe care-l va avea în America romanul său. Dacă în Europa, publicul înţelege mai uşor contextul politic şi relatarea istorică, cel american vibrează mai degrabă la fragmentele de interacţiune umană, la caracterul universal al situaţiilor descrise în roman. Dimensiunea lui istorică amplă nu estompează nici o clipă pregnanţa portretelor individuale şi complexitatea situaţiilor – motiv pentru care “Dimineaţă pierdută” are toate şansele să-şi găsească un public american pe măsură.

În completarea evenimentelor celor trei zile, revista Brooklyn Rail a publicat online un dosar destinat festivalului, care a inclus fragmente din romanele autorilor prezenţi în festival, inclusiv un fragment inedit în limba engleză din „Dimineaţă pierdută”, asigurând astfel o mai mare vizibilitate atât manifestării, cât şi autorilor. Gabriela Adameşteanu a fost, totodată, scriitorul din festival selectat de prestigioasa revistă online Words Without Borders, unul din promotorii literaturii străine în SUA, pentru a fi prezentat în numărul său din noiembrie 2010, cu un fragment inedit în engleză din romanul “Drumul egal al fiecărei zile”.

Alături de ICRNY, festivalul a fost co-organizat de Goethe Institut, Serviciile Culturale ale Ambasadei Franţei, Centrul Ceh, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez şi Institutul Cervantes din New York, în parteneriat cu Center for Fiction/Mercantile Library, Librăria McNally-Jackson din New York, Words Without Borders şi Brooklyn Rail.

Mai multe informaţii găsiţi pe pagina web: http://www.newlitfromeurope.org/romania/index.htm

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508