Astăzi, 4 noiembrie 2010, ora 18:00, la Mansarda Facultăţii de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest (str. Oituz nr. 4, Timişoara) are loc lansarea primului volum din trilogia “Atelierul de Arte Timişoara. Timişorenii, central-europenii de pe Coasta de Vest a României”, semnată de Coriolan Babeţi, Editura Brumar. Vor fi prezenţi: Adriana Lucaciu, Smaranda Vultur, Ioan Vultur, Marcel Tolcea, Sorina Jecza şi Coriolan Babeţi. Evenimentul este realizat de Fundaţia Triade, Editura Brumar şi Facultatea de Arte si Design a Universităţii de Vest., cu finanţare „Open Art” Timişoara.
“Atelierul de Arte Timișoara” este genericul unei trilogii ce-l are ca autor pe istoricul și criticul de artă Coriolan Babeți; o istorie trăită a artelor, la persoana I, în relația criticului cu comunitatea artistică.
Primul volum, subintitulat “Timișorenii, central-europenii de pe Coasta de Vest a României”, restituie, prin cronici și eseuri critice, intervalul unei lungi conviețuiri a autorului cu mișcarea artistică de pe Bega între anii 1969-1989. Al doilea volum, în pregătire de tipar, este rezervat oaspeților acestui mare Atelier, artiștilor care au făcut onoare orașului Timişoara și au ridicat ”punțile de aer dintre capitalele artelor București și Timișoara”. Al treilea volum va fi dedicat ”ieșirii în larg”, ieșirii artei românești în largul lumii, ca și întâlnirilor criticului cu opera unor artiști de marcă – Pollock, Rothko, Beuys sau Christo.
Insolitul acestui prim op îl constituie operaţia de autoscopie a trecutului, de revizitare critică a propriilor texte de altădată, cu un ochi ce-l împinge pe autor spre autocorecții, în numeroasele post-scriptumuri prilejuite de vizitele recente, după 20 de ani, în atelierele de altădată.
O iconografie provenită din arhiva criticului resuscită ipostaze ale tandemului artist-critic, personaje prinse în ritualul vernisajelor, în iureșul vieții comunitare.
”Cu prilejul apariţiei impunătoarei şi impresionantei trilogii “Democraţia. O religie a Marii Mame”, […] am spus despre autor, Coriolan Babeţi, că este una dintre personalităţile care au făcut posibil ca, în sfârşit, cultura scrisă a Banatului să intre în rândul lumii, adică să ajungă la nivelul provinciilor cu veche tradiţie în domeniu. M-am referit atunci la contribuţia lui datorată gustului pentru erudiţie, o erudiţie nu imediat utilă, ci una care să fundamenteze construcţia de idei. Construcţie pe care cartea, atunci lansată, o reprezenta cu strălucire. Acum, cu această nouă carte în mână, suntem în măsură să apreciem şi rolul lui Coriolan Babeţi de mare animator al artelor. […] L-a ajutat, într-asta, concepţia lui despre critică, în care nu vede o instanţă de judecată, ci o însoţitoare devotată, entuziastă, generoasă şi, nu în ultimul rând, competentă a muncii artiştilor, un efort susţinut de scoatere a acestora din ateliere şi de aducerea lor sub luminile rampei. Nu este nicidecum un monument pe care autorul şi l-ar fi ridicat lui însuşi, ci, între altele, o cronică a mişcării artistice timişorene de după 1960 […].
Strânse în mănunchi, cronicile dedicate celor mai importanţi artişti ai zon ei alcătuiesc adevărate eseuri critice care ar putea însoţi, fiecare, câte un album”., a scris Livius Ciocârlie, în prefaţa volumului.