Compania de teatru Dell’Arte şi Teatrul Nottara prezintă luni, 15 noiembrie 2010 şi, de asemenea, pe 22 şi 29 noiembrie 2010, ora 19:30, spectacolul de Commedia dell’Arte „Anselmo”, la Teatrul Nottara, sala George Constantin. Spectacolul „Anselmo” este bazat pe texte originale create de Mihai-Gruia Sandu şi texte adaptate după Garlo Goldoni şi se plasează într-un stil dramatic aflat între commedia dell’arte şi teatrul absurd. O comedie savuroasă ce provoacă spectatorul la bună dispoziţie, în care actorii combină într-un mod original replicile scurte şi dinamice, trecerile rapide de la o stare la alta, duelurile, mişcarea scenică.
Spectacolul este construit pe două planuri, cel al unei trupe de teatru în care actorii fac legea şi cel al personajelor pe care aceştia le interpretează. Această construcţie permite actorilor treceri surprinzătoare de la stilul bombastic al Commediei dell’Arte la momente de realism psihologic.
Distribuţia: Cosmin Şofron, Cristi Martin, Ana Cucută, Smaranda Găbudeanu, Ana Crăciun, Andra Sandu, George Constantinescu, Ninel Surdu, Radu Moldovan
Autorul piesei (Smaranda Găbudeanu), aspirând la titlul de regizor, aduce în faţa actorilor săi un text incomplet al cărui protagonist este Cavalerul Anselmo. Ca rol principal, Anselmo devine „marul discordiei”, orientând relaţiile dintre actori şi cele dintre actori şi autor.
Spectacolul oferă ocazia de a privi în culisele trupelor de Commedia, dincolo de personaje se conturează relaţiile dintre capo comico (George Constantinescu), juna prima travesti (Ana Crăciun), juna prima (Andra Sandu), farseurul trupei (Ninel Surdu), juna comică (Ana Cucută) şi tipul cavalerului (Radu Moldovan). “Drama” este că din trupă lipsesc adevăraţii eroi, juna prima este şi ea comică, junele prim lipseşte cu desăvârşire, cel mai mic din trupă este “pedepsit”sa-l joace pe Zanne, iar autorul ajunge să joace rolul subretei.
Cosmin Şofron interpretează un Pantalone atipic dincolo de care întrezărim pe “maestro”- actorul experimentat şi avem ocazia să savuram relaţia pe care diferenţa de generaţii o stabilea în acea epocă şi o mai stabileşte încă între membrii unei trupe. Cristi Martin aduce pe scenă umorul său binecunoscut şi evoluează savuros în rolul lui Dottore şi al Poetului lăsându-ne să bănuim o orientare “neortodoxă” care caracteriza o parte din actorii vremii.
„O poveste cu răsturnări de situaţie, confuzii, gaguri, tumbe, încrucişări de spade şi travestiuri, un spectacol construit cu o bucurie de joc şi un umor debordant la care o să râdeţi până o să vă cutremuraţi de teamă de Anselmo.”, a scris Ana Maria Nistor, în revista Timeout.
Parteneri media: 4arte.ro, metropotam.ro, Şapte seri, Smart FM, veiozaarte.ro
Compania de teatru Dell’Arte înfiinţată de Mihai-Gruia Sandu a adoptat stilul de joc al Commediei dell’Arte în care situaţiile dramatice sunt create prin arta improvizaţiei direct pe scenă fără un text prestabilit. Acesta tehnică este folosită în paralel cu punerea în scenă a textelor originale create de Mihai-Gruia Sandu sau de către actori. Stilul matematic utilizat în relaţia mişcare scenică – replică, sincronizarea gestului cu sunetul şi gag-urile în cascadă sunt completate de libertatea improvizaţiei într-o formulă unică de joc devenită marca Dell’Arte. Aplicând această formulă în spectacolele create, Dell’Arte reuşeşte să mulţumească atât criticul cel mai rafinat, cât şi privitorul aflat pentru prima dată în faţa unui spectacol de teatru.