Astăzi, 21 octombrie 2010, ora 19:00, La Biblioteque (Str. Duiliu Zamfirescu, nr. 10, Bucureşti) are loc „Seara miracolelor”, în cadrul căreia va fi prezentat şi volumul “Naşterea. Istorii trăite”, coordonat de Mihaela Miroiu şi Otilia Dragomir, apărut în colecţia „Ego-grafii” a Editurii Polirom. Invitaţi: Mihaela Miroiu, Ruxandra Dumitrescu (medic primar ginecologie), Irina Cuzino (medic primar neonatolog), Adrian Ioan Toma (medic primar neonatolog), Vania Limban (moaşă independentă) şi Raluca Babotă (psiholog).“Naşterea. Istorii traite” este o carte unică şi necesară despre un subiect rămas până nu demult tabu.
Douăzeci de femei, de vârste şi profesii diferite, au curajul să ne ofere mărturia celor mai zguduitoare şi mai intime momente din viaţă, în care şi-au adus pe lume copiii. Povestirile lor încep din clipa în care au aflat că vor fi mame sau chiar din cea în care şi-au propus să fie mame şi se încheie cu sfârşitul lăuziei sau cu înţărcarea pruncului. Momentele de fericire paradiziacă alternează, de exemplu, cu oroarea maternităţilor româneşti (pentru contrast, există şi câteva poveşti din maternităţile de „dincolo“), uneori chiar mai greu de suportat decât durerile travaliului. Punctul culminant în toate aceste istorii de agonie şi extaz: prima întâlnire „afară” cu cea sau cel care nouă luni a fost carne din carnea lor.
Mihaela Miroiu este prof. univ. dr. la Facultatea de ştiinţe Politice SNSPA, Bucureşti. Coordonează colecţia „Studii de gen” a Editurii Polirom. A publicat: “Gândul umbrei. Abordări feministe în filosofia contemporană “(1995), “Jumătatea anonimă. Antologie de filosofie feminist” (1995), “România. Starea de fapt “(în colaborare, 1997), “Societatea retro” (1999), “Etica profesională” (coautoare, 2000), “Politici ale echităţii de gen” (2003).
La Editura Polirom, a editat “Lexicon feminist” (în colaborare cu Otilia Dragomir, 2002), “Patriarhat şi emancipare în istoria gândirii politice româneşti” (în colaborare cu Maria Bucur, 2002) şi a publicat “Învăţământul românesc azi” (în colaborare, 1998), “Convenio. Despre natură, femei şi morală” (2002), “Drumul către autonomie. Teorii politice feministe” (2004), “R’Estul şi Vestul” (în colaborare cu Mircea Miclea, 2005), “Nepreţuitele femei. Publicistică feministă” (2006) şi “Dincolo de îngeri şi draci. Etica în politica românească” (2007).
Publică sistematic în revistele 22 şi aLtitudini, precum şi în cotidianul România liberă.
Otilia Dragomir a fost cercetătoare la Institutul „Iorgu Iordan“ al Academiei Române, apoi lector univ. dr. la Facultatea de ştiinţe Politice, SNSPA, MA în studii de gen, SNSPA, specialistă în analiza discursului şi studii de gen, membră fondatoare a Centrului de Studii de Gen FILIA. Titulară a cursurilor de introducere în studii de gen şi limbaj, gen şi putere în cadrul masteratului de studii de gen, SNSPA.
La Editura Polirom a mai publicat “Lexicon feminist” (în colaborare, 2002) şi “Femei, cuvinte şi imagini. Perspective feministe” (în colaborare, 2002). În prezent lucrează la Parlamentul European, la Luxembourg.
Parteneri media: Avantaje, Elle, Baby