La Editura FONDUL EUROPA (Novi Sad) a apărut volumul “Simpozionul Internaţional. Novi Sad, 13 mai 2010. Ioan Flora (1950-2005)”, în traducerea din limba sârbă a Simonei Lăzăreanu Popov, Loretei Birgean şi Virginiei Popovic. Textele incluse în acest volum au fost publicate în forma în care au fost expuse în cadrul lucrărilor Simpozionului din acest an. Pe lângă lucrările Simpozionului, reunite în volumul de faţă, au fost publicate şi referinţe critice selective, precum şi poezii ale autorului, apărute în periodicele din Banatul Sârbesc, în limba română, în perioada 1968-1973.
“Au trecut cinci ani de zile de la trecerea în nefiinţă a omului de cultură Ioan Flora. Centrul pentru Dialogul Culturilor şi Fondul Europa, două organizaţii nonguvernamentale din Novi Sad, au căzut de acord împreună cu iubitorii poeziei lui Ioan Flora să înceapă procesul de valorificare a operei sale poetice.
Ioan Flora a fost poet român, iubit atât de români, cât şi de sârbi. În acest sens simpozionul care a fost organizat la Novi Sad pe data de 13 mai 2010 s-a desfăşurat paralel în două limbi: română şi sârbă. Pentru a facilita cercetătorilor analiza operei lui I. Flora, am recurs la traducerea comunicărilor din limba sârbă în limba română. O selecţie de lucrări ale participanţilor sârbi au fost deja publicate în revista de literatură şi de cultură „Zlatna greda”, editată de Societatea Scriitorilor din Voivodina din Novi Sad.
De asemenea, am crezut că este important să publicăm şi poeziile lui Ioan Flora apărute în presa românească din Banatul Sârbesc, care nu au fost incluse în volumele sale publicate până în prezent. Pentru a transmite o imagine mai plastică tinerelor generaţii, o imagine care traduce sensuri, semnificaţii, mici excursuri hermeneutice, publicăm şi câteva accente critice despre creaţia sa literară.
În final, prezentăm publicului cititor şi o parte din fotografiile care au devenit deja documente importante referitoare la viaţa lui I. Flora.
Temele propuse la simpozion au fost: Ioan Flora între verism şi poezie critică, Neoavangarda românească şi poezia lui Ioan Flora, Ioan Flora – între literatura sârbă şi cea română, Imagini regionale şi aspecte universale în poezia lui Ioan Flora.
La simpozion au fost abordate teme importante despre creaţia poetului, care au stârnit discuţii constructive, elucidând unele aspecte ale vieţii şi operei lui Ioan Flora.”, a scris Pavel Gătăianţu, organizatorul simpozionului, în “cuvântul înainte” al volumului.
Printre cei care semnează în volumul de faţă îi menţionăm pe: Adam PUSLOJIĆ, Jovan ZIVLAK, Mariana DAN, Carmen DĂRĂBUŞ, Srba IGNJATOVIĆ, Nikola STRAJNIĆ, Vasile DAN, Duşiţa RISTIN, Ofelia MEZA, Octavia NEDELCU, Marina PUIA-BĂDESCU, Petru TOMICI, Mićo CVIJETIĆ, Speranţa MILANCOVICI, Virginia POPOVIĆ, Gheorghe Mocuţa, Miljurko VUKADINOVIĆ, Pavel GĂTĂIANŢU, Ivana JANJIĆ, Simeon LĂZĂREANU, Ioan HOLBAN, Cătălin D. CONSTANTIN, Tudorel URIAN, Oana Cătălina NINU, Nichita DANILOV.