Astăzi, 11 octombrie 2010, ora 19:00, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu va avea loc spectacolul „Shoah. Versiunea Primo Levi”, în regia lui Mihai Măniuţiu. Spectacolul are loc cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului (9 octombrie).
Pe 9 octombrie 1941 a început deportarea evreilor din Bucovina de Sud. Potrivit concluziilor unei comisii internaţionale pentru studierea Holocaustului, conduse de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, în România şi în teritoriile aflate sub control românesc au murit în cel de-al doilea război mondial între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni.
“Manifestările organizate cu acest prilej comemorativ, printre care se înscrie şi spectacolul cu această temă – SHOAH – al Teatrului Naţional „Radu Stanca” reprezintă nu numai un act de cultură, dar în mod special de educaţie, mai ales a tinerei generaţii,care trebuie să ştie, să înţeleagă şi să militeze pentru ca pe viitor asemenea act de barbarie şi genocid să nu se mai repete cu nimeni”, a declarat Otto Deutsch – preşedintele comunităţii evreieşti din Sibiu.
Shoah este un cuvânt ebraic cu sensul de dezolare/ distrugere totală. Cercetătorii evrei au început să prefere acest termen celui de Holocaust deoarece acesta şi-a pierdut din semnificaţie prin utilizarea excesivă.
Primo Levi (1919 – 1987) este un chimist italian născut la Torino într-o familie evreiască liberală. Pentru că era evreu a fost trimis într-un lagăr de lângă Modena, ai cărui prizonieri au fost transportaţi la Auschwitz în februarie 1944; din cei 650 de evrei italieni din grupul lui, doar 20 mai trăiau 11 luni mai târziu, când lagărul a fost eliberat de Armata Roşie. După eliberare, ca să ajungă înapoi la Turin, Levi a trebuit să călătorească prin Rusia, România, Ungaria, Austria şi Germania. A început să scrie imediat după întoarcerea în Italia. Lagărul „m-a transformat în scriitor” spune el: „Aveam o nevoie stringentă să scriu. Nu doar ca o datorie morală, ci ca nevoie psihologică”. Primo Levi a murit, cel mai probabil, sinucigându-se, din cauza depresiei de care suferea şi a spaimei de a-şi pierde memoria. Levi nu şi-a îndepărtat niciodată de pe braţ numerele tatuate la Auschwitz. După moarte, aceleaşi cifre 174517 i-au fost gravate pe piatra de pe mormânt.
Spectacolul de la Sibiu este o producţie după un scenariu dramatic de Mihai Măniuţiu, după interviuri cu Primo Levi. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Marian Râlea, Mariana Mihu, Gelu Potzolli, Diana Fufezan, Pali Vecsei, Codruţa Vasiu, Cristina Stoleriu, Maria Anuşcă, Irina Deak, Laura Ilea, Dana Maria Lăzărescu, Gabriela Neagu, Veronica Popescu, Cristina Ragos, Dana Taloş, Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cătălin Neghină, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru şi Viorel Raţă.
Decorul: Valentin Codoiu; Costumele: Carmencita Brojboiu; Coregrafia: Vava Ştefănescu
„Shoah” se desfăşoară cu numai 46 de spectatori, care iau loc pe scenă, într-un singur şir de scaune, de jur-împrejurul spaţiului de joc închis precum o cameră. Această producţie de teatru a fost montată cu prilejul Sibiu 2007 – Capitală Culturală Europeană 2007 în cadrul proiectul „Trilogia Evreiască”.