Mâine, 27 octombrie 2010, ora 18:00, la Sufrageria (Str. Jules Michlet nr.18, Bucureşti, în sediul agenţiei McCann Erickson – lângă Ambasada Marii Britanii) va fi lansat volumul de debut “Deadline” de Adina Rosetti, Editura Curtea Veche. La eveniment, alături de autoare, vor vorbi Mihaela Spineanu-Frank şi Marius Chivu.
Moartea misterioasă a unei tinere, despre care se bănuieşte că ar fi murit de prea multă muncă, schimbă definitiv destinul mai multor oameni: un blogger timid cu vise de revoluţionar şi ambiţii de regizor, un şef de departament cu convingeri ferme despre viaţă şi muncă, şi un artist neştiut care locuieşte în ghena unui bloc şi vede lucruri miraculoase. Ba chiar şi viaţa unui motan de apartament, care descoperă bucuria libertăţii… Povestirile lor suprapuse alcătuiesc un fel de puzzle ale lumii în care trăim, un puzzle în care se amestecă goana după joburi, febra blogurilor şi a lumii virtuale, relaţii ratate, colaje ale Epocii de Aur, un oraş de provincie ruinat, un Bucureşti haotic şi zgomotos, micul univers din jurul unui bloc fost socialist, lumea văzută de un om care a trăit toată viaţa la marginea ei şi obsesia revoluţiilor nefăcute.
Romanul este inspirat din două cazuri reale, cel al Ralucăi Stroescu (o angajată a unei companii multinaţionale, moartă în 2007 din pricina surmenării) şi al lui Ion Bîrlădeanu (un artist pop recent descoperit, care a locuit într-o ghenă de bloc).
“Romanul de debut al tinerei scriitoare Adina Rosetti este cel al unui autor pe deplin format şi anunţă o nouă voce, originală şi puternică, în peisajul literar nu numai românesc. Pornind de la două cazuri reale (al unei fete care-a murit din cauza surmenajului şi al unui homeless care se dovedeşte a fi un strălucit artist pop), Adina Rosetti construieşte mai multe lumi – a unei companii multinaţionale, a blocurilor, a unui oraş de provincie, a spaţiului virtual, a perioadei Ceauşescu – într-un mod extrem de inteligent şi veridic. Stăpânind la perfecţie mai multe registre stilistice, cu ironie şi un umor precis dozat şi de cea mai bună calitate, la numai 31 de ani autoarea reuşeşte să trimită în „realitatea” ficţiunii irizări de fantastic al cărui firesc nu este întîlnit decât la marii scriitori. Şi, graţie unei tensiuni create prin forţa scriiturii, a unor pagini ce reuşesc să impresioneze aşa cum rar se mai întâmplă, indiferent de meridianul literar, volumul are darul de a-i lăsa cititorului dorinţa de a-l reciti, iar recenzentului, entuziasmul cu care va spune că este unul dintre cele mai bune romane de debut din ultimii 20 de ani. Şi nu numai de debut.”, a scris Răzvan Petrescu.