Miercuri, 13 octombrie 2010, ora 18:30, spectacolul „Le Cantatrici villane” de Valentino Fioravanti deschide noua stagiune a Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” din Bucureşti (SEOB). Spectacolul are loc în spaţiul devenit deja familiar al Foyer-ului galben, unde veţi putea asista la formule noi de spectacol de operă şi balet, prezentarea de prime audiţii din creaţia de muzică românească şi universală şi spectacole de operă şi balet pentru copii. Începând din această stagiune, spectacolele SEOB vor avea loc miercurea, de la ora 18:30 (şi ocazional în alte zile ale săptămânii), iar spectacolele pentru copii vor avea loc sâmbăta sau duminica, cu începere de la ora 11:00.
Spectacolul „Le Cantatrici villane” de Valentino Fioravanti, are în distribuţie tineri artişti, care vor debuta în cariera lirică în cadrul SEOB. Realizat în cadrul proiectului “Opera rara” – iniţiat de Opera Naţională Bucureşti în scopul lărgirii sferei repertoriale şi stilistice în domeniul artei lirice, atât pentru interpreţi, cât şi pentru public – acest spectacol a avut premiera pe 30 noiembrie 2008 şi s-a bucurat de mult succes datorită muzicii spumoase şi umorului situaţiilor în care sunt puse personajele. Din distribuţie fac parte Rodica Vică (Rosa – debut), Liviu Indricău (Carlino), Andreea Iftimescu (Agata – debut), Cristina Eremia (Gianetta), Ştefan Schuller (Don Bucefalo), Paul Basacopol (Don Marco), Narcis Brebeanu (Nunziello – debut). Regia artistică a spectacolului este semnată de Anda Tabacaru Hogea, iar scenografia de Viorica Petrovici. Mişcarea scenică este realizată de Maria Popa, iar pregătirea muzicală este asigurată de Lidia Butnariu.
Evenimentele care se vor derula până la finalul acestui an se înscriu pe câteva linii directoare, ce corespund cu obiectivele Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess”: organizarea unui masterclass pentru tinerii artişti lirici susţinut de soprana Marina Krilovici în perioada 8-17 noiembrie 2010, finalizat cu un concert al participanţilor; continuarea proiectului „Creaţii ale tinerilor coregrafi din cadrul UNATC”; începerea proiectului „Seara tinerilor coregrafi”, în care tineri balerini din cadrul ONB vor prezenta creaţii coregrafice proprii; prezentarea în primă audiţie pe ţară a operei „Alzira” de Giuseppe Verdi, în versiune de concert cu pian (Opera rara); menţinerea în repertoriu a spectacolelor „Amadeus”, „Tango Emocion”, „La Canterina” şi „Seară Gershwin” şi prezentarea unei seri de muzică spaniolă; premiera baletului pentru copii „Crăiasa Zăpezii” şi menţinerea în repertoriu a spectacolelor pentru copii „Petrică şi lupul” şi „Visul unei nopţi de vară”; continuarea derulării cursurilor de balet pentru copii în cadrul „Studio M” condus de profesoara Magdalena Rovinescu.
De asemenea, este în plină desfăşurare a doua etapă a proiectului „studiOpera”, implementat de Opera Naţională Bucureşti – prin Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” – în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi SVASTA Consult România. „Planificarea activităţii de instruire” va avea ca rezultat realizarea unui nucleu de training format din artişti, tehnicieni, manageri din cadrul ONB, care vor putea fi implicaţi pe viitor în formarea personalului existent (în etapa a treia a proiectului), în cadrul unui program de mobilitate între România şi Italia.