Astăzi, 12 octombrie 2010, ora 11:00, la Penitenciarul Rahova din Bucureşti are loc un atelier de scriere creativă, sub îndrumarea scriitoarei franceze Pascale Roze. Evenimentul este organizat de Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti, în colaborare cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor – Penitenciarul Bucureşti Rahova. La atelier va participa un grup de şase persoane private de libertate.
Pascale Roze, premiată în anul 1996 cu renumitul Premiu Goncourt pentru volumul “Le Chasseur Zéro”, va îndruma în tainele scrisului un grup format din persoane private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Bucureşti – Rahova. Acestea au fost atent selecţionate în urma unui test de limba franceză precum şi a activităţii literare avute pe timpul detenţie sau anterior arestării.
La finalul întâlnirii, începând cu ora 13:00, Penitenciarul București Rahova va gazdui o conferință de presă susținută de renumita scriitoare franceză.
Pascale Roze s-a născut în Vietnam, în 1954, cu două luni înainte de bătălia de la Diên Biên Phu. Tatăl său era ofițer în marină, iar mama sa provenea dintr-o familie care se ocupa de comerțul cu Indochina. A urmat studii de Litere și teatru, în Franța. Din 1983 până în 1993, a lucrat cu regizorul Gabriel Garran la Théâtre de la Commune d’Aubervilliers și la Teatrul internațional de limbă franceză, unde se ocupa cu promovarea repertoriului francez.
A publicat prima carte în 1994, un volum de povestiri reunite sub titlul “Histoires dérangées”, în care se simte influența lui Marguerite Duras. Din acel moment începe să se consacre scrisului său și animării de ateliere de scris în mediul școlar, profesional și carceral. În 1996, primul său roman, “Le Chasseur Zéro”, obține Premiul pentru roman de debut și Premiul Goncourt. Publică apoi două alte romane, “Ferraille” și “Parle-moi”, și două povestiri : “Lettre d’été”, scrisoare-meditație adresată lui Leon Tolstoi, și “Un homme sans larmes”, dialog intim cu poetul epicurean Horațiu, “L’Eau rouge”, un roman a cărui acțiune se petrece în timpul Războiului din Indochina, și “Itsik”, roman care povestește viața și moartea unui evreu polonez în timpul celui de-al doilea război mondial. Una dintre temele de inspirație ale cărții este tocmai felul în care destinul unui om se poate intersecta cu Istoria. Acest roman este tradus și în limba română, fiind publicat de către editura Art, în colecția Desenul din covor, în 2008.
Pascale Roze prezintă o cronică a actualității literare străine, pe France-Inter, în cadrul emisiunii “Cosmopolitaine”, realizate de Paula Jacques.