La Editura Polirom a apărut volumul “Perla Chinei” de Anchee Min, cunoscută datorită bestsellerurilor “Împărăteasa Orhidee” şi “Ultima împărăteasă”. Volumul a fost tradus din limba engleză de Mihaela Negrilă şi a apărut în colecţia “Biblioteca Polirom. Proză XXI”.
Conceput ca o biografie ficţională a renumitei scriitoare americane Pearl Buck, romanul “Perla Chinei “ (2010) cucereşte încă de la primele pagini prin ineditul perspectivei, lirismul imaginilor şi intensitatea cu care descrie realităţile dure ale unei Chine în tranziţie. Bazându‑şi întregul roman pe prietenia fictivă dintre Pearl Buck şi Salcia Yee, Anchee Min relatează evenimentele marcante din viaţa scriitoarei din perspectiva acesteia din urmă. Ea zugrăveşte cu naturaleţe copilăria micuţei Pearl în orăşelul Chin‑kiang, ca fiică a unor misionari prezbiterieni, perioada studiilor din Shanghai şi Statele Unite, eşecul căsătoriei cu Lossing Buck şi tragedia bolii incurabile a unicei sale fiice. Un loc special îl au în roman refugiul în literatură, povestea de dragoste cu renumitul poet chinez Hsu Chih‑mo şi durerosul exil impus de autorităţile comuniste, ce o sileşte să ramână până la moarte departe de China, locul care pentru ea înseamnă acasp. “Perla Chinei” este o minunată apologie a prieteniei şi a imensei iubiri a scriitoarei pentru această ţară exotică şi pentru locuitorii ei, care se face simţită în toate cărţile sale şi care i‑a adus un binemeritat Premiu Nobel.
„După propria mărturisire, Anchee Min a fost obligată să o «demaşte» pe Pearl S. Buck, în plină Revoluţie Culturală, drept «imperialistă» şi «plină de ură la adresa marii naţiuni chineze». Prozatoarei americane, prima femeie din SUA care a primit Premiul Nobel, i se refuză intrarea în China, iar romanele ei sunt interzise în şcoli. Abia în 1996, după ce reuşeşte să ajungă în America şi învaţă singură englezeşte, Anchee Min citeşte pentru prima dată un roman al lui Pearl S. Buck. „Am plâns în hohote”, îşi aminteşte scriitoarea chineză, la rândul ei interzisă în ţara de origine.” (Los Angeles Times)
„Un roman al cărui dramatism atinge până şi cel mai mic detaliu, şi o viaţă a cărei profunzime psihologică vine dintr-un destin extraordinar. Descrierea unei vieţi cu totul deosebite a unui personaj-scriitor, nimeni altul decât Pearl S. Buck, devine o poveste de neuitat despre adevăr, compasiune şi căutarea dreptăţii.” (The Independent)
„Perla Chinei” face din Anchee Min o scriitoare paradoxală: admirată până la adoraţie în China, dar niciodată citită, ea e, dimpotrivă, foarte citită în America, unde însă nu va fi niciodată admirată.” (New York Times)