În perioada 29 septembrie-1 octombrie 2010, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, domnul Kelemen Hunor, a efectuat o vizită oficială în Republica Arabă Siriană, la invitaţia oficialităţilor din această ţară. În cadrul vizitei, ministrul român a fost primit de doamna Dr. Najah Al-Attar, Vicepreşedintele Republicii Arabe Siriene, şi de domnul Naji Otri, Prim-ministrul Republicii Arabe Siriene.
Convorbirile oficiale pe care domnul Kelemen Hunor le-a purtat cu domnul Riad Naasan Agha, Ministrul Culturii sirian, au fost extrem de consistente, abordându-se atât aspectele cadrului general al colaborării culturale, cât şi o serie de acţiuni concrete ce se vor iniţia în viitorul apropiat. De principiu, s-a convenit ca prevederile „Acordului interguvernamental de colaborare” dintre cele două ţări în domeniul educaţiei, culturii şi ştiinţei să fie actualizate şi să se concretizeze prin cât mai multe schimburi de evenimente cultural-artistice, în regim de reciprocitate. S-a convenit, de asemenea, ca la nivelul fiecărui minister să fie constituit câte un grup de lucru ad hoc care să deruleze proiectele concrete.
La sfârşitul convorbirilor, ministrul Kelemen Hunor i-a adresat omologului său sirian invitaţia de a vizita România, invitaţie care a fost acceptată cu plăcere.
Un moment emoţionant al vizitei a avut loc la întâlnirea delegaţiei MCPN cu membri ai comunităţii româneşti din Damasc. Prin eforturile Ambasadei României, în capitala Siriei funcţionează două clase în care peste 50 de copii ai familiilor mixte învaţă limba română. La sfârşitul întâlnirii, copiii au prezentat oaspeţilor din România un spectacol de cântece şi dansuri.
Pe parcursul întregii vizite, delegaţia MCPN din România a fost întâmpinată cu o ospitalitate deosebită, presa siriană mediatizând consistent întâlnirile avute de ministrul Kelemen Hunor. Nu în ultimul rând, merită să fie menţionat faptul că Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional a acordat un interviu în exclusivitate televiziunii naţionale siriene, interviu în care a prezentat pe larg stadiul şi perspectivele relaţiilor culturale bilaterale.