spot_img

Intelectualii Puterii şi sacrificarea idealurilor democratice

Revine tot mai des şi cu accente tot mai acute tema relaţiei dintre intelectuali şi Putere. Cu nuanţe care ţin de exercitarea Puterii politice, a Puterii simbolice sau oculte, răspunsurile (re)pun pe tapet rolul intelectualilor obedienţi Puterii (trecătoare) de astăzi în sacrificarea idealurilor şi standardelor democratice pentru care cei mai mulţi dintre deţinătorii cu panaş ai unor sinecuri publice de la noi au luptat ori s-au făcut remarcaţi în spaţiul public. Faptul că H.R. Patapievici a primit recent Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler nu spune prea multe despre autorul unor cărţi bine scrise şi cu succes la public ci, mai degrabă, despre fundamentalismul său politic. E uimitor să vezi cât de bine funcţionează dubla măsură în principiile etice ale intelectualilor care îl susţin oricum pe Preşedintele Băsescu. 

Când colegul de idei şi de traseu politic al domnului Patapievici, infatigabilul domn Vladimir Tismăneanu, ne prezenta cu sârg lecţia americană prin care funcţionarii publici, fie ei şi intelectuali de marcă, se abţin să ia şi să exprime poziţii politice partizane, pro sau contra măsurilor guvernamentale, intelectualii care au susţinut şi mai susţin Puterea s-au făcut că nu văd cum funcţionarii culturali ai statului români de prim rang precum H.R. Patapievici şi Mircea Mihăieş înalţă ditirambi ayatollahului portocaliu şi sistemului lui tribal şi clientelar. Ceilalţi, “neangajaţii portocalii”, au fost trimişi dintr-un condei la groapa istoriei, în timp ce intelectualii Puterii au scris şi  au rescris, după cum le-a căzut bine, istoria României de azi pe mâine.

Prin nu ştiu ce nefericită alchimie, H.R. Patapievici, cel care în noaptea de 21 decembrie 1989 a împărţit celula Securităţii de la Jilava cu Varujan Vosganian şi Florin Iaru, pentru că participase la protestul anti Ceauşescu, a devenit un funcţionar din serviciul de propagandă al sistemului politic Băsescu. Nu îl pot credita pe dl. Patapievici nici de lipsă de inteligenţă, nici de lipsă de luciditate, pentru schimbarea sa profundă de personalitate: să lupţi împotriva unei tiranii, fie ea numită Ceauşescu, pentru a susţine o alta, tiranie de catifea, e adevărat, numită Băsescu! La fel e cazul scriitorului Mircea Mihăieş, alt funcţionar al statului român, un om căruia îi citesc cu certe delicii de lectură cărţile, dar căruia nu îi pot suporta oportunismul, agresivitatea sa funciară şi, deseori, un bădărănism cu ochelarii pe frunte.

Şi în trecut, şi în prezent, intelectualii care au susţinut Puterea au făcut-o din carierism, oportunism, lipsă de caracter, frustrare, diverse “foloase materiale”. Aceşti intelectuali au crezut că pot scrie/rescrie istoria şi axiologia timpului lor. Au sfârşit, cu excepţiile care confirmă regula, cu o tinichea grea de coadă şi cu referinţele cele mai puternice ale dispreţului.

Dan Mircea CIPARIU

Articole recomandate

7 COMENTARII

  1. Dragă Dan Mircea,
    Don Cipario,

    adaug un comentariu mâine, dacă pot.
    Acum, sunt incapabil să o fac.
    Cu atât mai mult cu cât pe câţiva, dintre cei de care te ocupi, îi cunosc de un amar de vreme.
    La fel de perplex ca tine, – pe cât mai curând,
    Şerban

  2. Dragă Dan Mircea,
    încep printr-un (aproape) loc comun: adolescenţa e un scurt răstimp la ieşirea din cvasisomnolenţa stării de crisalidă, când ne pregatim s-ajungem fluturi (ori, numai, fluturaşi sau fluşturatici). Ea ţine de un anotimp auroral, când totu-i promisiune, premisă şi speranţă. E anotimpul legămintelor naive, al purităţii şi intransigenţei, al jurământului lui Labiş, bunăoară, „noi nu, niciodată noi nu!”… Or, îndeobşte, primul pas de după e al „trădării idealurilor” pure, al compromisului şi al tranzacţiilor impure, al îmbătrânirii premature.”Trădarea idealurilor”, după aceea a adolescenţei, aduce a fatalitate, a involuţie biologico-morală, inevitabilă (mai mult sau mai puţin). Pentru că tentaţiile sunt multe, iar viaţa, din păcate, tot mai scurtă. Recădem în stadiul iniţial, de larve lacome şi crude. Fără ca, totuşi, să mai fie vorba de graţia şi naivitatea vârstei „crude”. Încât, cu timpul, vorba lui Argezi, „… iţi devine sacru şi nasturele de la tunica vardistului”, – în cazul, bineînţeles, că dumnealui nu dă cu cascheta de pământ.
    Dragă Dan Mircea,
    după cum vezi, cam fac eseu, fără a da lecţii de morală, – într-un olat în care prea puţini mai au habar
    de sensul acesteia din urmă, ca şi de, eventual, onoare, ca somaţie şi ca ultimatum: „Tout est perdu, fors l’honneur”! A spus-o un rege dintr-un mult mai alt veleat (fapt pentru care eu sunt regalist).
    Te felicit pentru faptul, aşadar, ca, ridicând problema, vei intra-n dialog cu alţi trei-patru mai… neeseiştii decât sunt eu, – Şerban

  3. Dragă Don Şerban,
    Mi-a căzut bine eseul tău despre ieşirea din starea de crisalidă. Tocmai citesc o carte, „Anul Zen” de Henri Brunel, şi un proverb zen: „Natura de Buddha există şi în criminal”. Încerc să judec, cât pot, fără mânie şi fără resentimente. Pur şi simplu, nu pot accepta ca nişte oameni dotaţi cu inteligenţă să lase la vedere şi în dezbatere doar partea lor „criminală”…
    Mulţumiri lui Alexandru Petria pentru susţinere.

    Toate cele bune,

    Dan Mircea CIPARIU

  4. Soroc
    de Marius Adrian Porojnicu

    Toamna trista:toamna grea,
    Plumbul cerului apasa !
    Goala-i masa, vremea-i rea
    Si e tot mai frig in casa !

    Si tacerea-i tot mai mare
    Ganduri rele-s tot mai multe,
    Fiecare-si cata ghioaga,
    Ori securea si-o ascute….

    Plumb topit au in privire,
    Fruntile-s mai incruntate,
    Buze arse ca de sete,
    Sete mare de dreptate….

    O tacere de mormant:
    Imposibil dialogul,
    Rar,s’ aude cam atat:
    -Se apropie sorocul !

    Sterge lacrimi pe furis,
    Mama pruncului flamand ,
    Cateodat’, din batatura,
    Auzi cainele urland….

    Spaima-si face loc in sanul,
    Politrucului naimit,
    Navalindu-i mintea stearpa,
    Speriata de cutit !

    Masurand un timp ramas,
    Pan’ la ceasul potrivit
    Totul intra in cadenta
    Ignatului prorocit….

    ––––––––––––––––– –-

    Deadline

    Sad autumn, hard fall
    Thea lead sky is pressing!
    The table is empty, the weather is bad
    And inside the home is so cold!

    And the silence his growing
    The evil thoughts are summing up,
    Everyone is singing at its mace,
    Or is sharpening its ax ….

    They have molten lead in their glance,
    Their brows are frowning,
    Their lips are thirst-like burned,
    So thirsty for justice ….

    Gravelike silence:
    Dialogue is imposible
    Rarely, you may just hear:
    -The deadline is approaching!

    She is silently wiping the tears,
    She, the mother of the hungry baby
    And sometimes, from the barnyard,
    It’s heard the dog howling ….

    Fear is settling inside the chest,
    Of the corrupt politician,
    Dashing his empty mind
    Which is so scared by the knife!

    Measuring the remaining time
    Until the right moment
    Everything is in the cadence
    Of the predicted Ignat*….

    *the day of 20 november when the Romanian peasants are sacrificing the pigs which they’ve been raising for an entire year

    http://www.youtube.com/watch?v=V-exUcTmbQ8

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508