Astăzi, 7 octombrie 2010, ora 18:00, la Galeria „Dialog” (Primăria Sectorului 2, Bucureşti, strada Chiristigiilor nr. 11-13) are loc vernisajul expoziţiei artistului Pavlin Nazarie, “Martor a două lumi”. Astfel, publicul iubitor de artă şi istorie poate să parcurgă împreună cu artistul imagini grafice de la evenimentele care au scindat lumea în două, la jumătatea secolului trecut.
Vizitatorii pot să se întâlnească cu vechile afişe ale filmelor americane sau germane, alături de desenele şi grafica epocii comuniste instalate după 1947, realizate de Pavlin Nazarie.
„Tata a fost un profesionist. În anii ´50, ´60, ´70, era ceva să fii liber profesionist! Înaintea ultimului război mondial a lucrat pentru casele de filme americane, care aveau filiale de distribuţie în Bucureşti, făcând reclame filmelor lor, în ziarele vremii. Apoi pentru casele de filme germane, cu acelaşi scop. După război s-a ocupat de publicitate pentru comunişti. Afişe politice, de film, de muzee, pentru diverse produse, ilustraţii şi coperte de carte, timbre… Sunt convins că, dacă nu ar fi avut încotro, ar fi lucrat şi pentru marţieni.”, a scris fiul artistului, Mihai Nazarie.
Graficianul Pavlin Nazarie s-a născut în ianuarie 1909 în Basarabia dar din copilărie a trăit la Bucureşti unde îşi începe activitatea pe tărâmul artelor plastice. În fişa sa de creaţie, păstrată de Uniunea Artiştilor Plastici din R.P.R, unde era membru, graficianul se declara un „autodidact”, participant la zeci de expoziţii cu afişe, cu un număr impresionant de coperţi şi ilustraţii de carte, dar şi cu alte numeroase tablouri şi desene. În pofida celor două regimuri politice: capitalist şi comunist, la care a fost părtaş, stilul său predominant figurativ a rămas acelaşi deoarece, aşa cum spunea şi Magda Cârneci în cartea „Artele plastice în România 1945 – 1989” , „…În perioada interbelică a existat o producţie de artă predominant realistă… Această producţie artistică era susţinută de Casa Regală şi de mecenatul de stat de atunci, ca şi de gustul clasei mijlocii în plină dezvoltare”.
Astfel, se motivează, în parte, acceptarea perceptelor realismului socialist.
Rămân memorabile reclamele la filmele urmărite cu sufletul la gură, având-i ca protagonişti pe celebrii vremii, Pola Negri şi Ivan Petrovitch, dar şi afişele cu îndemnuri revoluţionare, menite a schimba lumea din ţâţâni.
Expoziţia cu lucrările lui Pavlin Nazarie, intitulată „Martor a două lumi”, poate fi vizitată până pe data de 7 noiembrie 2010, la parterul Primăriei Sectorului 2, intrarea fiind liberă.