Pe 8 iulie 2009, Andreea Grecu, directorul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), a primit, în lipsa unui raport de evaluare negativ, un ordin al Ministrului Culturii, datat 6 iulie 2009, potrivit căruia, începând de a doua zi, era eliberată din funcţie, în locul ei fiind desemnat director interimar Cristian Vasile Petcu. Deşi la încheierea unui contract de management cu AFCN-ul (semnat în calitate de reprezentant legal al MCPN de fostul ministru Adrian Iorgulescu), doamna Andreea Grecu ar fi trebuit să fie evaluată la încheierea mandatului, acest lucru nu s-a întâmplat. Demiterea urgentă a doamnei Andreea Grecu a fost un subiect intens dezbătut în presa românească. În urma mai multor faze procesuale, MCPN a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu Andreea Grecu şi e obligat, astfel, să o repună în funcţie!
Curtea de Apel Bucureşti a decis împotriva Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în procesul pe care Andreea Grecu l-a intentat MCPN. Conform unei Hotărâri a Curţii de Apel, MCPN este obligat să încheie un nou contract de management cu Andreea Grecu, pentru conducerea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Probabil, va exista şi un recurs din partea MCPN, şi vor mai fi şi alte termene la Curtea Supremă, însă, pentru intrarea în legalitate a Ministerului, dar şi a conducerii AFCN, acest proces câştigat este un pas înainte. Mai presus de toate, este o recunoaştere a faptului că Ministerul a procedat incorect în privinţa asigurării conducerii AFCN şi a încălcat astfel Legea nr. 269/2009 pentru aprobarea O.U.G. nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor de spectacole sau concerte, muzeelor şi colecţiilor publice, bibliotecilor şi al aşezămintelor culturale de drept public (articolul II), prin care Ministerul era obligat ca, cel târziu la data de 15 octombrie 2009, să încheie un contract de management cu Andreea Grecu.
“Voi depune la Ministerul Culturii – Oficiul Juridic, certificatul de grefă, document eliberat de Curtea de Apel în circa 7-10 zile (în jurul datei de 11 octombrie a.c.). Acest certificat sintetizează hotărârea Curţii, şi pe baza acestuia voi solicita Ministerului să treacă la aplicarea hotărârii judecătoreşti. Însă, după judecarea pe fond a cauzei la Curtea de Apel, Ministerul Culturii va depune cel mai probabil un recurs. Ministerul este obligat să procedeze astfel, deoarece instituţiile publice sunt chemate să epuizeze toate căile de atac posibile, prevăzute de normativele contenciosului administrativ. Recursul implică judecarea cauzei la Curtea Supremă de Justiţie, anume Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Voi prezenta şi la Curtea Supremă solicitarea mea de repunere în drepturi, prin semnarea unui nou contract de management cu MCPN.”, a declarat, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro, Andreea Grecu.
Felicitari doamnei Andreea Grecu pentru vivtoria obtinuta. Domnia sa este un exemplu extrem de bun pentru toti. Astept cu nerabdare recursul MCPN si decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a o revedea la carma AFCN.