spot_img

Debuturi pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Astăzi, 22 octombrie 2010, ora 18:30, la Opera Naţională din Bucureşti are loc spectacolul “La Traviata” de Giuseppe Verdi, spectacol de debut pentru soprana Irina Iordăchescu. Totodată, sâmbătă, 23 octombrie 2010, ora 18:00, tenorul Teodor Ilincăi debutează în spectacolul “Faust” de Charles Gounod. Cei doi sunt artişti ai Operei Naţionale Bucureşti (ONB) şi s-au făcut deja remarcaţi pe scene lirice internaţionale. Aceste spectacole reprezintă debutul în roluri de solişti vocali în România şi pe scena ONB.

Soprana Irina Iordăchescu va interpreta pentru prima oară rolul principal din „La Traviata”. Absolventă în anul 2000 a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti – la clasa profesor ului Maria Slătinaru-Nistor – Irina Iordăchescu a fost invitată în decursul ultimilor ani să cânte în concerte şi festivaluri din Italia (Milano, Ravenna, Udine, Torino), Spania (Barcelona, Toledo, Alicante), Luxembourg, Germania (Hamburg,Trier), Polonia (Poznan), Turcia (Istanbul), Grecia (Atena, Salonic), Statele Unite ale Americii (New York – la Carnegie Hall, Chicago) şi Israel (Tel Aviv, Ierusalim, Haifa).

Repertoriul sopranei cuprinde roluri precum Pamina din „Die Zauberflöte” („Flautul fermecat”), Susanna din „Le Nozze di Figaro” („Nunta lui Figaro”), Fiordiligi din „Cosi Fan Tutte” – Wolfgang Amadeus Mozart, Giuletta din  „I Capuleti e i Montecchi”Vincenzo Bellini, Gilda din „Rigoletto” – Giuseppe Verdi, Lucia din „Lucia di Lammermoor”Gaetano Donizetti. Irina Iordăchescu a cântat sub conducerea muzicală a unor mari dirijori precum Riccardo Muti, Roberto Abbado, Cyril Diederich, Paul Nadler, Claire Gibault şi Julian Kovatchev.

Reprezentaţia din 22 octombrie 2010, cu „La Traviata”, desfăşurată sub bagheta dirijorului Cornel Trăilescu, îi va avea în distribuţie pe artiştii ONB: Marius Manea, Eugen Secobeanu, Sidonia Nica, Valentin Racoveanu, Vasile Chişiu, Daniel Filipescu, Ruxandra Ispas, Ştefan Schuller, Constantin Negru şi Alin Mânzat. Alături de aceştia vor evolua corul, orchestra şi balerinii ONB: Antonel Oprescu, Rodica Fiastru, Irinel Manolovici, Ileana Sora, Beatrice Şerbanescu.

Teodor Ilincăi va interpreta pentru prima oară în România rolul titular din „Faust” (Charles Gounod). În august 2010, tenorul român a fost invitat să debuteze în acest rol în cadrul festivalului de operă de la Macerata (Italia), iar în prezent Teodor Ilincăi pregăteşte pentru martie 2011 rolul principal masculin din „Romeo şi Julieta” (Charles Gounod), pe care îl va interpreta pe scena Operei din Lausanne.

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti în 2006, Teodor Ilincăi a colaborat cu teatre lirice importante, precum: Opera din Berlin, Opera din Hamburg, Opera de Stat din Viena, Royal Opera House din Londra, Opera din Toulouse, Opera din Monte Carlo ş.a. Din repertoriul său amintim: MacDuff din „Macbeth” de Giuseppe Verdi, Ismaele din „Nabucco” de Giuseppe Verdi, Arturo din „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, Lenski din „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, Rodolfo din „La Bohème” de Giacomo Puccini.

Din distribuţia spectacolului din 23 octombrie 2010 fac parte artiştii ONB: Crina Zancu,  Horia Sandu, Iordache Basalic, Antonela Bârnat, Daniel Filipescu şi Gabriela Drăguşin. Alături de aceştia vor evolua balerinii ONB: Alin Gheorghiu, Laura Blică-Toader, Mugur Valsami (debut), Monica Petrică, Andrei Nicolae, Diana Tudor (debut), Răzvan Marinescu, Cătălin Caracaş, Gabriel Luca, Gabriela Popovici (debut), Ileana Sora, Beatrice Şerbanescu. Soliştii vocali, corul  – condus de maestrul Stelian Olariu – şi orchestra ONB vor evolua sub conducerea muzicală a dirijorului Vlad Conta.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508