“Traficantul de arme” de Hugh Laurie, Editura IBU Publishing, este o delicioasă parodie a romanului de spionaj, şi se găseşte, din luna octombrie, în librăriile din România.
Hugh Laurie reuşeşte să sfideze prejudecăţile conform cărora scriitorii buni trebuie să se concentreze exclusiv asupra scrisului, demonstrându-ne că talentele sale de scriitor şi actor se împletesc armonios. Putem găsi un grăunte din sarcasmul şi ironia doctorului House şi în personajul principal al cărţii, ceea ce îl face pe acesta din urmă cu atât mai interesant.
Hugh Laurie spune povestea lui Thomas Lang, căruia, în momentul când i se cere să ucidă un industriaş american, nu-i trebuie mult timp pentru a lua o decizie. El refuză fără ocolişuri oferta generoasă a clientului misterios şi preferă să-şi avertizeze victima – o faptă bună ce nu va rămâne nepedepsită. Ajuns în casa industriaşului, Lang face cunoştinţă cu fiica acestuia – o tânără ce îl va bănui de complicitate la presupusa ucidere a tatălui său şi care va ajunge, în cele din urmă, să nutrească oareşice sentimente faţă de fostul militar. Sentimente ce nu vor rămâne neîmpărtăşite, cu siguranţă. Nu trece mult timp şi Lang ajunge să-şi măsoare inteligenţa cu cea a miliardarilor diabolici şi să-şi pună viaţa (şi alte lucruri) în mâinile unui întreg arsenal de femei fatale, în vreme ce încearcă să-şi salveze alesa inimii… şi, în plus, să prevină o baie de sânge la nivel internaţional.
„Ca scriitor, domnul Laurie este inteligent, fermecător, cordial, sigur pe el (dacă este nevoie) şi îndrăzneţ.“, a scris Christopher Buckley, The New York Times Book Review.
„Amestecul de comedie şi suspans este presărat cu momente de-a dreptul hilare… Umorul d-lui Laurie dă viaţă unui narator distrat şi creează un fir narativ comic. Pe lângă motociclete, urmăriri, lupte corp la corp şi atacuri teroriste, Lang fetişizează în mod inteligent şi armele. Însă ca un bun britanic ce este, nu-i vine absolut deloc la îndemână să vorbească despre sex .“ (Publishers Weekly)