Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom, este primul editor român acceptat să participe la Fellowshipul de la Ierusalim, cel mai important program de pregătire profesională dedicat editorilor şi agenţilor literari din întreaga lume. Pe durata celor şapte zile de stagiu (18-25 februarie 2011), coordonatorul colecţiei „Biblioteca Polirom” va participa la seminarii şi întâlniri pofesionale cu autori prestigioşi şi profesionişti de la cele mai importante edituri din Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa.
„A fi admis în cadrul fellowship-ului de la Ierusalim este, poate, cea mai mare bucurie pentru un editor care nu a împlinit 35 de ani. E cel mai vechi şi mai prestigios program de acest gen. Bucuria mea e cu atât mai mare cu cât sunt primul editor român admis din întreaga istorie de 25 de ani a programului”, a mărturisit Bogdan-Alexandru Stănescu.
Fellowshipul va avea loc în perioada desfăşurarii celei de-a 25-a ediţii a Târgului de Carte de la Ierusalim (20-25 februarie 2010). Pe lista participanţilor la ediţiile anterioare se află nume importante ale industriei editoriale, precum Jamie Byng – patronul Canongate Books, Jean Mattern – coordonatorul colecţiei „Du Monde Entier” de la Gallimard, Beata Stasinska – una dintre patroanele prestigioasei edituri poloneze WAB, sau scriitoarea Zeruya Shalev.
Bogdan-Alexandru Stănescu (n.1979) a mai participat până acum la stagii de pregatire în Germania, Olanda, Mexic, Italia, Spania sau Londra.
Din 2005, coordonează Departamentul de traduceri din literatura universală de la Polirom (colecţiile „Biblioteca Polirom”, „Thriller”, „Chic”). Dintre autorii importanţi achizitionaţi în cei cinci ani de activitate, amintim: Ernest Hemingway, Doris Lessing, Orhan Pamuk sau Henry Miller.
Bogdan-Alexandru Stănescu este doctorand în literatura română contemporană, cu o teză despre Emil Botta, coordonată de profesorul Eugen Negrici. Absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. Master în literatură comparată şi în Istoria Artelor. A colaborat cu majoritatea revistelor de cultură autohtone. În 2007, a câştigat faza naţională a Concursului Young Publisher of The Year, apoi a participat, la Londra, la faza internaţională, unde a câştigat secţiunea de „book-pitch”.
Din 2008, este preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti.