Astăzi, 15 octombrie 2010, ora 12:00, la parohia unitariană din Roşia Montană, Asociaţia ARA invită publicul să participe la prezentarea şantierului de restaurare. Prezentarea va oferi participanţilor oportunitatea de a cunoaşte direct şi în detaliu o secvenţă a arhitecturii de la Roşia Montană, cu valenţele sale istorice şi estetice, dar şi cu problemele teoretice şi practice care trebuie tratate printr-o intervenţie de restaurare. Alături de problemele specifice restaurării vor fi prezentate aspecte importante privind potenţialul de activare economică şi socială al patrimoniului cultural de la Roşia Montanǎ.
Patrimoniul arhitectural reprezintă o parte însemnată, de neînlocuit a peisajului cultural al Roşiei Montane, a cărui semnificaţie pentru mediul istoric al României este unică. Alcătuit din biserici, edificii publice, clădiri industriale, locuinţe şi anexe gospodăreşti, acest patrimoniu poartă semnele distinctive ale arhitecturii culte transilvănene suprapuse peste un puternic fond vernacular, al arhitecturii montane a Apusenilor. Periclitat în cel mai înalt grad, deja amputat prin dispariţia a mai mult de 150 de case, demolate recent, dar şi prin debutul unor restaurări care „distrug prefăcându-se a construi”, fondul arhitectural istoric al Roşiei Montane trebuie salvat.
Asociaţia „Arhitectură. Restaurare. Arheologie” (ARA) îşi asumă responsabilitatea de a fi printre cei care militează pentru salvarea peisajului cultural al Roşiei Montane. Acţiunile asociaţiei sunt orientate în particular asupra salvării patrimoniului arhitectural şi a ilustrării importanţei acestuia ca resursă de preţ pentru o reală dezvoltare durabilă a localităţii şi a zonei.
În acest spirit, în luna august 2007 Asociaţia ARA a iniţiat un program de salvare prin documentare, studiere, conservare şi restaurare a construcţiilor istorice de la Roşia Montană, prin care au fost documentate douăzeci de monumente, a fost publicat un prim volum de relevee de arhitectură şi au fost desfăşurate lucrări de salvare, în regim de urgenţă, la două case parohiale. Proiectul de restaurare a casei parohiale unitariene – monument istoric, construită în 1933 – a fost iniţiat în 2007, iar execuţia lucrărilor a început în 2009. Până în momentul de faţă au fost finalizate intervenţiile de consolidare şi restaurare structurală, precum şi lucrările de restaurare a suprafeţelor arhitecturale exterioare.