Astăzi, 29 octombrie 2010, ora 16:00, în foaierul Casei de cultură a Sindicatelor Alba Iulia, editura Dacia XXI va lansa cartea „Adrian Marino: Vârstele devenirii” de Simona Maria Pop. Vor prezenta profesorul universitar Mircea Popa şi reprezentatul editurii, Nadia Fărcaş.
„Într-o perioadă a speculaţiilor teoretice, a comentariilor revuistice atotştiutoare şi a clişeelor de receptare (mă refer aici la reacţiile stârnite de apariţia Vieţii unui om singur), publicarea unui volum serios, bine documentat, dedicat lui Adrian Marino, devine mai mult decât necesară, deşi riscă să treacă neobservată într-un mediu cultural stăpânit, în mare parte, de patimi şi orgolii. Suntem convinşi, însă, că lucrarea Simonei-Maria Pop, “Adrian Marino: vârstele
devenirii” (Editura Dacia XXI, Cluj- Napoca, 2010), va deschide drumul către întoarcerea la text, dar şi la resorturile profunde care lau generat(…)
Critica mai nouă este de accord că se cere un anume grad de adecvare a sistemului de lectură la realitatea intrinsecă a operei, aceasta sugerând ea însăşi, într-o oarecare măsură, „modelul interpretării”. Este de la sine înţeles că se pretează unei astfel de analize cu precădere textele ce-şi problematizează propria receptare, propunând un joc al seducţiei persuasiunii, joc creator de tensiuni ale căutării sensului. Este tocmai ceea ce reuşeşte Simona-Maria Pop: o monografie solidă, dar nu încorsetată de încrâncenarea documentară, o lucrare bazată pe o subiectivitate asumată şi cursivă. Evitând speculaţiile teoretice sau acroşarea lui Marino de vreo teorie „la modă”, volumul acesteia urmăreşte, cu adevărat, „vârstele devenirii”, experienţele de viaţă care au marcat opera hermeneutului literar, evitând cu o deosebită eleganţă ridicarea pe soclu a lui Adrian Marino.”, a scris Rodica Magdalena Stovocek în revista „Mozaicul”, nr.6 din 2010.