Pe 27 octombrie 2010, la Teatrul Bouwkunde din Deventer din Olanda, va avea loc premiera piesei de teatru “Baba comunistă”, care are la bază textul romanului “Sunt o babă comunistă!” de Dan Lungu, un monolog susţinut de actriţa olandeză Theaa Rijsewijk şi regizat de Henk Kleinmeijer.
Romanul “Sunt o babă comunistă!” de Dan Lungu, ajuns la a doua ediţie, a apărut la Editura Polirom în colecţia „Fiction LTD”. Romanul a fost tradus în limbile germană, polonă, spaniolă, bulgară, italiană, turcă, franceză şi maghiară.
“Sunt o babă comunistă!” este în curs de adaptare cinematografică în regia lui Stere Gulea, iar ediţia franceză a fost dublu nominalizată la Premiile Europene “Jean Monnet” în anul 2008.
“Sunt o babă comunistă!” continuă „experimentul de mentalitate” început de Dan Lungu cu “Raiul găinilor” – coborârea într-un comunism remanent nu la nivel politic sau social, ci la nivelul omului obişnuit trecut prin acel sistem şi profund marcat de el.
“Sunt o babă comunistă!” te provoacă să zâmbeşti, să râzi în hohote, să te întristezi, dar mai ales să-ţi întrerupi, pentru câteva clipe, lectura şi să ieşi afară spre a te convinge că realitatea e altfel, că oamenii sunt altfel. Însă, chiar şi după acest exerciţiu, nu-ţi rămâne decât şansa să constaţi că scriitorul ţi-a cunoscut vecina de bloc, pe fiica acesteia plecată în Canada, l-a cunoscut pe fostul tău coleg de serviciu care spunea bancuri politice, fiind în acelaşi timp informator, te-a cunoscut pe tine. Şi, apoi, a scris această carte tocmai pentru a ne oferi tuturor o nouă oglindă, în care să ne vedem aşa cum suntem şi cum, de multe ori, n-am vrea să fim.
„Dan Lungu are marele talent de a utiliza cu măiestrie stilul oral pentru a prezenta situaţiile cu mult umor subversiv. El se situează în tradiţia marelui umorist ceh Jaroslav Hašek, creatorul bravului soldat Šveik. Este un autor de mare valoare al României postsocialiste, continuând timpurile de aur ale literaturii interbelice.”, a scris Berliner Zeitung.
„Satirist savuros, Dan Lungu nu încetează să exploreze nevrozele ţării sale. Reprezentând noua generaţie românească de scriitori, autorul ne-a cucerit deja cu romanul “Raiul găinilor”. Dulce-amar şi adesea provocând râsul, romanul “Sunt o babă comunistă!” foloseşte umorul pentru a surprinde cu acuitate transformările societăţii româneşti.”, a scris Livres Hebdo.
„Dan Lungu ne arată cum capitalismul – nu numai în România, ci şi în Polonia – nu s-a dovedit o baghetă magică, iar politicienii nu au devenit peste noapte nişte altruişti care doresc bunăstarea generală. Că libertatea nu ne aduce înapoi tinereţea.” , a scris cotidianul Polityka.
Dan Lungu (n. 1969, Botoşani) este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori din noua generaţie, cărţi ale sale fiind publicate în zece limbi: franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă şi turcă. Conferenţiar la Catedra de Sociologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, a făcut studii postdoctorale la Sorbona şi este redactor al revistei „Au Sud de l’Est” (Paris). în 1996, iniţiază la Iaşi grupul literar Club 8. Intre 2001 si 2002, redactor-şef al revistei de cultură Timpul. În 2005, face parte din grupul de scriitori români invitaţi la „Les belles étrangères”, Franţa, alături de autori ca Gabriela Adameşteanu, Ştefan Agopian, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gheorghe Crăciun sau Simona Popescu.
La Editura Polirom a mai publicat: “Raiul găinilor” (2004; ediţia a II-a, 2007), “Băieţi de gaşcă” (2005), “Proză cu amănuntul” (ediţia a II-a, 2008), “Cum să uiţi o femeie” (2009).
La aceeaşi editură, alături de Radu Pavel Gheo a coordonat volumul colectiv “Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism” (2008), iar alături de Lucian Dan Teodorovici volumul “Str. Revoluţiei nr. 89” (2009).