Noua Piaţă Obor din Bucureşti, îşi va deschide porţile sâmbătă, 2 octombrie 2010, ora 10:00, în atmosfera de sărbătoare prilejuită de „Luna Recoltei”, motiv de petrecere şi bună dispoziţie. Primarul Neculai Onţanu îi invită pe toţi bucureştenii dornici să cumpere legume şi fructe din cea mai mare şi modernă piaţă a ţării. Doamne şi domniţe inedit îmbrăcate în haine tradiţionale româneşti sau în costume de epocă deosebit de atractive, vor îmbia numeroşii trecători din piaţa Obor să retrăiască atmosfera aparte a vechilor târguri de altă dată, întregită de spectaculoasa paradă a maşinilor de epocă.
Cântecul şi voia bună îşi vor avea locul bine determinat, pe zile şi ore, în funcţie deprogramul folcloric stabilit. Astfel, sâmbătă, 2 octombrie 2010, de la ora 10.00, vor urca pe scenă cele mai reprezentative voci ale muzicii populare româneşti: Maria Dragomiroiu, Maria Ciobanu, Elisabeta Turcu şi Taraful „Gelu Voicu” – „Teleormanul”.
Duminică, 3 octombrie 2010, de la ora 10.00, sărbătoarea Recoltei va continua, cumpărătorii veniţi în piaţă fiind întâmpinaţi de un deosebit program folcloric la care şi-au anunţat participarea: Gheorghe Roşoga, Mariana şi Mihai Călin şi Grupul „Liviu Vasilică” – „Teleormanul”.
Atmosfera de sărbătoare ce se va păstra toată luna octombrie, este prilejuită de inaugurarea parterului noii pieţe Obor şi va fi dată de prezenţa unui număr impresionant de ţărani veniţi din toate colţurile ţării care vor vinde legume şi fructe proaspete, de calitate, la preţuri cât mai mici, de producători.
Pe lângă tarabele din interiorul şi exteriorul pieţei, puse la dispoziţie comercianţilor, bucureştenii vor găsi în piaţa Obor tradiţionalele „piramide” cu lădiţe de legume şi fructe de sezon, specifice sărbătorilor de altă dată ale „Zilelor Recoltei”, la care luau parte toţi locuitorii Capitalei.
Primarul Neculai Onţanu a dispus ca taxa de închiriere a unei tarabele să fie de numai 15 lei pe zi, tarif care este cu mult sub cel practicat în restul zonelor similare ale Bucureştiului.
Altfel spus, o lansare memorabilă a pieţei Obor, menită să ne reamintească tuturor acea mirifică şi boemă atmosferă a secolului al XX-lea, cu nelipsiţii mititei agrementaţi cu must, bere şi vin, cu muzică de cea mai bună calitate, cu produse agroalimentare proaspete şi cât mai diverse, de la producătorii autentici.
De remarcat este faptul că, până la sfârşitul acestui an, va fi gata toată piaţa Obor, noua construcţie urmând să aibă subsol, parter şi două etaje. La subsolul clădirii va fi amenajată o parcare în suprafaţă de 5.400 mp cu capacitatea de 186 de locuri pentru cumpărători şi vânzători.
Parterul clădirii, în suprafaţă de 3.909 mp, va fi dat în folosinţă la începutul lunii octombrie şi este destinat pieţei agroalimentare ce va avea o capacitate de 1246 de tarabe, oferite exclusiv producătorilor, suplimentând astfel cu aproape 300 de tarabe faţă de numărul celor existente în fosta Piaţă Obor.
O parte din tarabe de la parter vor fi amplasate în exteriorul clădirii şi vor fi prevăzute cu o structură uşoară şi demontabilă de protecţie împotriva soarelui şi ploii, fiind amplasate pe o platformă ce va beneficia de toate utilităţile (apă, canalizare, energie electrică).
Etajul 1 al clădirii, în suprafaţă de cca 5000 mp, va fi compartimentată pentru magazine destinate spaţiilor comerciale pentru desfacerea produselor alimentare, carne şi preparate din carne, peşte şi produse din peşte, brânzeturi, lactate şi alte alimente necesare traiului zilnic.
Etajul 2, în suprafaţă de cca 5000 mp, va fi amenajat pentru spaţiile comerciale destinate articolelor de uz gospodăresc şi de strictă necesitate.
Totodată, platforma exterioară va avea amenajate, atât spaţii de parcare la nivelul solului pentru autoturismele cumpărătorilor (253 locuri), cât şi o zonă distinctă pentru livrarea mărfurilor şi parcaje pentru autovehiculele de aprovizionare ale producătorilor agricoli (24 de locuri).
Întreaga clădire va dispune de un sistem centralizat de aerisire, iar parterul, destinat pieţei agricole, sub forma unui spaţiu deschis, poate fi închis cu pereţi mobili transparenţi pentru a asigura o protecţie adecvată vânzătorilor şi cumpărătorilor împotriva timpului nefavorabil.
Prin realizarea acestui proiect, primarul Onţanu doreşte să ofere bucureştenilor şi nu numai, posibilitatea de a se aproviziona cu mărfuri proaspete, ce poartă marca „natural”, direct de la producătorii agricoli pentru a satisface dorinţa cumpărătorilor de achiziţionare a produselor de calitate.