Sorin-Mihai Grad îşi lansa în Cluj, în data de 27 august 2010, volumul de debut “Surogat”, Editura Herg Benet Publishers. Cristina Nemerovschi, editor Herg Benet Publishers, a trimis pe adresa redacţiei AgenţieideCarte.ro un amplu reportaj al acestui eveniment, pe care îl redăm integral, mai jos:
“Vineri, pe 27 august 2010, la Librăria Diverta (fostă a Universităţii) din Cluj, a avut loc lansarea volumului de debut literar al lui Sorin-Mihai Grad, “SUROGAT”, apărut la Editura Herg Benet Publishers din Bucureşti. Evenimentul, unicul de acest gen al lunii august într-un Cluj despre care se spune că ar fi mort vara când e părăsit de studenţi, s-a bucurat de o prezenţă entuziastă din partea publicului, dovada fiind şi coada la autografe după încheierea prezentării cărţii. Este posibil să fi fost şi “vina” afişului, având în centru desenul încărcat de simboluri realizat de talentata Carmen Lucia Hălăciugă şi o declaraţie onestă din partea autorului, fragment din poerezia „Surogat degeneraţionist”: “nu-ţi dau surogate-n care nu cred/nici promit a-ţi dezveli absurdurile/de păturile care te izbesc zi de zi/cică protejându-te de frigul din noi/trăim aici de două mii de ani/plus câţi nu mai avem habar/sau chef să ne amintim/generaţie după generaţie de clone paralele/ nouă înşine”…
Evenimentul, care a debutat la ora 17:00, a fost excelent prezentat şi animat de tânăra şi carismatica Liza Enache, care a început recitând din volum „Surogat de defăimare”, după care i-a introdus pe rând în scenă pe Alex Nemerovschi-Voicescu, fondatorul editurii Herg Benet Publishers, pe scriitorii (acum în postura de critici – dar şi de prieteni şi colegi ai autorului la e-revista EgoPHobia) Ştefan Bolea şi Igor Ursenco iar, la final, pe autorul volumului „SUROGAT”, Sorin-Mihai Grad. După trecerea în revistă a planurilor editoriale Herg Benet Publishers, din care cei prezenţi au aflat că editura îşi propune să sprijine în principal tinerii autori din România cu un scris îndrăzneţ, ieşit din tipare, underground uneori, moderatoarea a dat cuvântul scriitorilor Ştefan Bolea şi Igor Ursenco, care au făcut, fiecare într-o manieră caracteristică, o interpretare originală a volumului lui Sorin-Mihai Grad, uimindu-l şi fascinându-l, pe alocuri, chiar şi pe autor. Sorin-Mihai Grad, vizibil emoţionat, a luat cuvântul în a doua parte a evenimentului, a vorbit pe scurt despre volum şi a prezentat publicului cinci dintre SUROGATele sale: Surogat de amintire, Surogat de viitor, Surogat de plagiat, Surogat de iubire şi Surogat degeneraţionist.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe şi cu o şedinţă foto extinsă, participanţii dorind să plece cu o amintire de la autor, în afara volumului de poerezii şi de dedicaţia primită pe acesta.
Câteva fotografii de la această inedită şi interesantă lansare pot fi văzute pe blogul volumului www.surogat.egophobia.ro
Sorin-Mihai Grad debutează cu volumul “Surogat”, în 2010. Poezii, proze şi alte texte semnate de autor au apărut în revistele Poesis, Respiro, NordLitera, Prolog, Argos, Europe’s Times and Unknown Waters, dbrom, Reflections, Actualitatea literară, Tribuna, The Ultimate Hallucination, Antiteze, Galateea, Versus/m, Mozaicul, Noi Nu!, Revista română de literatură online, EgoPHobia, Sisif, Akademia, Tiuk!. Sorin-Mihai Grad este editor al e-revistei culturale EgoPHobia. Din octombrie 2000 trăieşte în Chemnitz (Germania), unde după susţinerea doctoratului (2006) activează în cadrul catedrei de matematici aplicate ca asistent ştiinţific şi cercetător, fiind coautor al cărţii “Duality in vector optimization” (Springer-Verlag, 2009).
De-a lungul timpului, a primit o menţiune la concursul literar „Panait Cerna” (2003), premiul revistei Hyperion la concursul literar “Porni Luceafărul” (2007) şi premiul al doilea la concursul literar “Orizonturi Româneşti” (2010).
“Printre constantele volumului de debut al lui Grad (nume predestinat pentru un matematician-poet, pe care îl şi previzualizezi cu echerul, compasul şi ruleta) amintim sentimentul antireligios al fiinţei, psihologia pribeagului, pentru care România se întunecă şi se subţiază ca un coşmar sau ca un paradis devastat, şi influenţa media, ce distorsionează profunzimile, aruncându-ne într-un Unterwelt cu umbre reci, elefanţi, balene şi zâmbăreţi care radiază precum un Joker undeva în colţul conştiinţei noastre.” (Ştefan Bolea)
“Pe întreg parcursul cărţii naratorul îşi asumă incursiuni repetate de gherilă estetică în mentalul decăzut al conaţionalilor, decis astfel să-şi înfrunte cu surplus de rigoare cvasi-ştiinţifică ”destinul / naşii / ursitoarele / genele / creierii topiţi” (”Surogat de groază”). Textul ”Surogat de actualitate”, de exemplu, culminează cu/într-o ironie tragică, indicînd – în grimasa surprinsă chiar în colţul gurii crispate de reflexe pavloviene zilnice – cursul alternativ vicios pe care îl pot urma capriciile Istoriei oficiale. Aşa cum ar fi imaginea plauzibilă în care armata otomană reuşeşte să ocupe într-un mod neaşteptat teritoriul apărat cîndva cu sînge de oştirile lui Ştefan cel Mare: ”l-am ales pe strănbunicul nostru degrabă vărsătoriu / de sînge şi sămînţă / cel mai mare dintre noi / şi vrem cu toţii să-i urmăm pe tron / pentru a ne arăta vrednici de asta acoperim / frunza şi iarba cu biserici / şi ambalaje pe care scrie made in turkey”. (Igor Ursenco)
Editura Herg Benet Publishers a fost înfiinţată în 2010, şi prin colecţia de literatură pe care o deschide cu volumul “SUROGAT”, îşi propune să promoveze abordările îndrăzneţe, directe, nonconformiste şi alternative venite din partea tinerilor autori români, în poezie, proză şi nu numai
[…] [mulţumiri Cristinei Nemerovschi] -blitz show [mulţumiri lui Marius Surleac] -agenţia de carte [mulţumiri lui Dan Mircea Cipariu] -fabrica de literatură [mulţumiri Cristinei Nemerovschi] […]