Miercuri, 6 octombrie 2010, ora 15:00, scriitoarea Gabriela Adameşteanu este invitată să susţină o conferinţă cu tema „Cum am scris “Dimineaţă pierdută”, cum am scris “Provizorat”, în deschiderea sesiunii de Conferinţe a şcolii Doctorale a Facultăţii de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov. Moderatorul discuţiilor: Andrei Bodiu.
În aceeaşi zi, de la ora 17.00, la Librăria Okian (str. Mureşenilor nr. 1), va avea loc lansarea celui mai recent roman al Gabrielei Adameşteanu, “Provizorat”, apărut în colecţia „Fiction LTD” a editurii Polirom. Alături de Gabriela Adameşteanu, prezintă: Andrei Bodiu, Adrian Lăcătuş şi Georgeta Moarcăs. Lansarea cărţii va fi urmată de o şedinţă de autografe.
Tot despre romanul “Provizorat”, dar şi despre celelalte cărţi ale sale, se va discuta şi la Cluj.
Astfel, vineri, 8 octombrie 2010, la ora 12:00, Gabriela Adameşteanu va participa la masa rotundă „Romanele anului 2010”, moderată de Irina Petraş. Aceasta va avea loc la sediul Filialei Cluj a USR (str. Universităţii nr.1).
În aceeaşi zi, de la ora 16.00, la Librăria Humanitas (str. Universităţii, nr. 4) va avea loc lansarea romanului “Provizorat”, urmată de o şedinţă de autografe. Prezintă: Sanda Cordoş, Irina Petraş, Alex Goldiş, Peter Demeny.
Tot vineri, de la ora 18.00, în sala 243 a Facultăţii de Litere (str. Horea, nr. 31), va avea loc o întâlnire cu studenţii, în cadrul proiectului „Întâlnirile de la Filo”. Moderatori: Sanda Cordoş, Peter Demeny.
Întâlnirile cu cititorii şi studenţii clujeni au loc în cadrul evenimentului „Zilele prozei”, organizat de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj, în colaborare cu Catedra de literatură română, teoria literaturii şi etnologie a Facultăţii de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj.
În luna octombrie romanul “Provizorat” urmează să fie lansat la Timişoara şi Craiova.
„Nu viitorul ne aduce cele mai mari surprize, ci trecutul pe care nu încetăm să îl recitim toată viaţa”, ajunge, la un moment dat, să creadă Letiţia Arcan, personaj central din noul roman al Gabrielei Adameşteanu, cunoscut cititorilor din “Drumul egal al fiecărei zile”. Letiţia nu va şti multă vreme nimic despre viaţa şi moartea fraţilor Branea, unchii săi, iar iubitul ei, Sorin, va fi mereu şantajat cu povestea necunoscuţilor săi părinţi naturali. Responsabilă pentru dificila citire a trecutului este politica dosarelor de familie care a guvernat, 40 de ani, destinele multor oameni. Urmărind-o, naraţiunea basculează din anii ‘70 în anii ‘40. Panourile istorice alunecă rapid, proiectînd un climat de provizorat şi nelinişte asupra poveştilor de dragoste.
“Provizorat” este o carte despre cupluri, aflate şi ele sub semnul trecerii, ca şi istoria, o carte despre iubire şi încredere, despre prietenie şi trădare. şi, nu în ultimul rând, o carte despre condiţia scriitorului.
Gabriela Adameşteanu a mai publicat romanele: “Drumul egal al fiecărei zile” (1975) şi “Dimineaţă pierdută” (1984) şi povestirile “Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă” (1979) şi “Vară-primăvară” (1989), precum şi două cărţi de publicistică – “Obsesia politicii” (1995) şi “Cele două Românii” (2000). În 2003, la Editura Polirom îi apare romanul “Întâlnirea”, reeditat, în versiune definitivă, în 2007. În 2008, Polirom a inclus cărţile Gabrielei Adameşteanu în colecţia sa de “Opere”.