spot_img

Festivalul Poeţilor din Balcani, ediţia a IV-a

Astăzi, 24 septembrie 2010, ora 17:00, la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” din Brăila, începe Festivalul Poeţilor din Balcani, ediţie cu invitaţi din Albania şi Republica Kosovo. Evenimentul este organizat de Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila  şi Consiliulul Judeţean (CJ) Brăila. Festivalul se va derula pe parcursul zilelor de 24 şi 25 septembrie 2010.

În deschiderea festivalului, la ora 17:00, la sediul Bibliotecii Judeţene, vor lua cuvântul Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Luan Topciu, Ministru consilier la Ambasada Albaniei la Bucureşti, Bardhyl LONDO, consilier al Ministrului Culturii al Albaniei, Corneliu ANTONIU, preşedintele Filiale Galaţi – Brăila a Uniunii Scriitorilor din România. Invitaţii vor fi prezentaţi de Nicolae Grigore Mărăşanu. Moderator: Dragoş Adrian NEAGU, directorul Bibliotecii Judeţene Panait Istrati Brăila.

De la ora 18:00, astăzi, 24 septembrie 2010, va avea loc recitalul de poezie al scriitorilor Adrian Alui GHEORGHE, Victoria MILESCU, Rodian DRĂGOI, Horia ZILIERU, Miruna VLADA, Adrian MUNTEANU şi Valentin TALPALARU.

De la ora 19:00, va avea loc recitalul de poezie al cunoscutei scriitoare Ileana Mălăncioiu, iar de la ora 19:30, va avea loc recitalul actorului Dan MOLDOVEANU, din poezia albaneză contemporană.

Programul festivalului continuă sâmbătă, 25 septembrie 2010, ora 10:00, cu prelegerea “Literatura albaneză în spaţiul balcanic”, susţinută de dr. Luan TOPCIU, Ministru consilier la Ambasada Albaniei la Bucureşti, şi continuă cu prelegerea „Viaţa culturală din Kosovo”, susţinută de dr. Sami PIRRAJ, director al Departamentului pentru Cultură de pe lângă Ministerul Culturii din Republica Kosovo.

De la ora 11:00, programul continuă cu un moment artistic al ansamblului “Serenada”, al Asociaţiei “Liga Albanezilor din România”.

De la ora 11.30, va avea loc întâlnirea invitaţilor cu membrii Cenaclului „Mihail Sebastian” din Brăila. Va avea loc lansarea de carte a Victoriei MILESCU, “Bucuriile triste –Ghezimet e thristme”, prezentată de Nicolae GRIGORE MĂRĂŞANU şi Vasile SPIRIDON.

De la ora 12:00, se vor vizita obiective culturale din oraş, printre care Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila – Secţia pentru copii şi tineret, Muzeul Brăilei şi Teatrul „Maria Filotti”.

La ora 16:30 va avea loc vernisajul expoziţiei de documente „Literatura Albaneză în România” şi expunerea intitulată “Naum Vechilargi şi renaşterea naţională albaneză”, susţinută de scriitorul Marius DOBRESCU.

De la ora 17:00, va avea loc un recital intitulat „Poeţi brăileni şi gălăţeni”. Vor susţine lecturi: Angela BACIU, Corneliu ANTONIU, Iulian GRIGORIU, Stere BUCOVALĂ, Nicolae GRIGORE MĂRĂŞANU, Constantin GHERGHINOIU, Ana Maria ZLĂVOG, Cornelia VÎJU, Marin CIORANU.

La ora 18:00 se vor lansa publicaţiile Festivalului Poeţilor din Balcani: „Balcanica 4. Poeţi români şi albanezi” şi „Caietele Balcanica. Brăila”, Editura Proilavia, 2010.

La ora 19:00 se va decerna Premiul BALCANICA pentru poezie – 2010, şi va avea loc recitalul de poezie al autorilor premiaţi.

Juriul ediţiei 2010 este prezidat de Vasile Spiridon şi îi are ca membri pe Radu Voinescu şi Nicolae Oprea – preşedintele Filialei Argeş a Uniunii Scriitorilor din România (USR).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508