Inţiatorul Scrisorii de Protest „Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?” şi al grevei fiscale, scriitorul Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei Poezie – Uniunea Scriitorilor din România – filiala Bucureşti şi publisherul AgenţieideCarte.ro, a primit ieri, 28 septembrie 2010, un răspuns oficial din partea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale care lămureşte cele patru situaţii diferite pentru impozitarea drepturilor de autor. Redăm integral textul scrisorii nr.3918/27.09.2010 semnat de directoarea Gabriela Jugănaru.
„Domnului Dan Mircea CIPARIU
Urmare memoriului dvs. transmis Guvernului României şi remis Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, vă aducem la cunoştinţă următoarele:
Prin OUG nr. 82/2010 pentru modificarea art. 7 alin. (1) pct. 2 subpct. 2.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum şi pentru modificarea art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, au fost modificate prevederile art. III din OUG nr. 58/2010, în sensul că, prin sintagma „orice venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială”, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, se înţelege acele venituri realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe şi/sau venituri realizate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului Civil. Asupra acestor venituri se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj.
În conformitate cu prevederile art. II alin. (6) – (9) din OUG nr. 82/2010, se disting 4 situaţii diferite, astfel:
- Persoanele care, în mod ocazional, realizează, pe lângă veniturile de natură salarială, şi venituri de natură profesională definite la art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, NU DATOREAZĂ contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.
- Persoanele care, în mod ocazional, realizează exclusiv venituri de natură profesională definite la art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, DATOREAZĂ contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj. În această situaţie baza de calcul anuală nu poate depăşi de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
- Persoanele care realizează, cu caracter de regularitate, pe lângă veniturile de natură salarială, şi venituri de natură profesională definite la art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, DATOREAZĂ contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj.
- Persoanele care realizează, cu caracter de regularitate, exclusiv venituri de natură profesională definite la art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, DATOREAZĂ contribuţiile individuale pentru asigurări sociale şi şomaj.
Pentru situaţiile enumerate anterior la punctul 3 şi 4, baza lunară de calcul la care se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj este:
a) venitul brut diminuat cu cota de cheltuială prevăzută la art. 50 alin. (1) lit. a) sau, după caz, la art. 50 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile din drepturi de autor şi drepturi conexe;
b) venitul brut, pentru veniturile din activitatea desfăşurată în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil.
Baza lunară de calcul la care se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj nu poate depăşi în cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
De asemenea, art. II alin. (11) din acelaşi act normativ prevede că obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj, revine plătitorului de venit.
Subliniem totodată că politica bugetară reprezintă o atribuţie principală exercitată de către Ministerul Finanţelor Publice şi prin urmare o copie a memoriului dvs. a fost transmisă acestei instituţii competente să se pronunţe asupra impozitării tuturor categoriilor de venit.
Cu deosebită consideraţie,
DIRECTOR
Georgeta JUGĂNARU
Întocmit:
Consilier
Braşoveanu Sanda”