Filmele, teatrul și muzica au animat orașul Piatra Neamț în perioada 24-26 septembrie 2010, odată cu ediţia „mini” a festivalului „Filmul de Piatră” de la Piatra Neamţ.
Vineri seara, pe 24 septembrie 2010, peste 400 de persoane au participat în piaţeta de la Turnul lui Ştefan din centrul oraşului, la deschiderea ediţiei “1.5” a festivalului „Filmul de Piatră”. Seara a început cu un concert unplugged susţinut de trupa bucureşteană “The Amsterdams”, și a continuat cu proiecția filmelor câștigătoare la prima ediţie a festivalului „Filmul de Piatră”, care a avut loc în perioada 7 – 11 ianuarie 2009.
Sâmbătă, 25 septembrie 2010, nemţenii s-au implicat, alături de organizatorii, invitaţii şi voluntarii “Filmului de Piatră” în campania „Let’s Do it, Romania!”, şi au ajutat la ecologizarea oraşului şi a zonelor limitrofe. Locația pentru a doua seară de festival a fost una cu totul specială: vârful muntelui Cozla, unde spectatorii au putut ajunge printr-o plimbare cu telegondola, oferită gratuit de către organizatori și partenerii locali. Aici s-a pus în scenă, de la ora 17:00, spectacolul „Lecția” de Eugen Ionescu, jucat de trupa de teatru de liceeni „Infinit” din Târgu Jiu.
Ulterior, sutele de spectatori prezenţi au dansat şi au cântat cu trupa “Sophisticated Lemons”, care au acompaniat apusul de soare într-un peisaj superb. În ciuda vremii răcoroase, publicul a rămas până la finalul serii pentru a asista la un spectacol audiovizual creat de unul dintre pionierii muzicii electronice românești, Cristian Stanciu aka Matze.
Seara s-a încheiat în jurul orei 23.00 după vizionarea filmelor de animație câștigătoare la ediția trecută a festivalului Anim’est.
Programul, locația și telegondola gratuită au atras un număr impresionant de spectatori.
Duminică, 26 septembrie 2010, festivalul s-a mutat, din cauza ploii, în Sala Mare a Consiliului Județean Neamț. Aici s-au jucat, de la ora 16:00, două spectacole de teatru: „Nu vrem sa fim fericiți” după Teodor Mazilu, cu trupa „Hooleelogans” din Timișoara și „Norway Today” de Igor Bauresima, cu tinerii actori de la trupa „Orpheus” din București.
Seara a continuat cu un recital de muzică clasică susținut de elevii Liceului de Artă Victor Brauner din Piatra Neamț, artiștii cu vârste între 12 și 18 ani fiind îndelung aplaudați de cei aproximativ 300 de spectatori prezenți.
Ediţia “1.5” a festivalului „Filmul de Piatră” s-a încheiat cu şase scurtmetraje islandeze, dintre care cinci au fost prezentate în premieră în Romania, programul fiind alcătuit printr-o colaborare inedită cu Icelandic Film Center.
Filmul de Piatra, ediția „mini”, a demonstrat că se poate crea un festival de succes în condiții de criză. Locațiile spectaculoase în aer liber și programul divers au animat viața culturală și de timp liber a orașului. Reprezentanții primăriei, prezenți în toate cele trei seri de festival, au declarat că se dorește permanentizarea festivalului și constituirea lui într-un element esențial al calendarului cultural și al identității turistice pentru orașul Piatra Neamț.
Ediția „1.5” a festivalului “Filmul de Piatră” a fost organizată de Filmlab cu sprijinul CNC, al Primăriei Piatra Neamț, al SC Perla Invest SA și al numeroșilor parteneri locali și naționali.