Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, a susţinut joi, 16 septembrie 2010, la sediul ministerului, o conferinţa de presă care s-a constituit ca un bilanţ al primelor opt luni de mandat. Ministrul Culturii a prezentat evaluarea activităţii sub titlul „Cultura în perioada de austeritate”, înfăţişând jurnaliştilor prezenţi, pe de o parte, situaţia cheltuielilor, a restructurărilor şi a reducerilor de personal şi, pe de altă parte, situaţia proiectelor legislative, a proiectelor de restaurare şi a investiţiilor. Redăm mai jos, chestiunile discutate de către Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, în conferinţa de presă:
În prezentare s-a subliniat că bugetul Ministerului pe 2010, după rectificarea din august, se ridică la 734 milioane lei, ceea ce reprezintă circa 0,14% din PIB. Pentru comparaţie, în Austria, bugetul pentru cultură se ridică la 1,17% din PIB, în Bulgaria este de 0,72% din PIB, iar în Ungaria de 0,53% din PIB. Kelemen Hunor a declarat că se va lupta ca în bugetul pe 2011, procentul alocat culturii să fie mai mare, arătând că anul viitor se vor acumula o serie de cheltuieli obligatorii, legate atât de finalizarea unor investiţii, cât şi de programarea unor evenimente de amploare – de exemplu, Festivalul Internaţional „George Enescu”.
În privinţa reducerilor de personal, la nivelul instituţiilor de cultură din subordinea MCPN, se va reduce personalul cu circa 12% până la sfârşitul anului. Reducerea se va face diferenţiat, în aşa fel încât să nu se afecteze personalul de specialitate.
Ministrul Culturii a punctat şi câteva dintre obiectivele majore finalizate în acest an sau care urmează să fie finalizate anul viitor: Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Palatul „A. I. Cuza” de la Ruginoasa, Biblioteca Naţională, Palatul Culturii din Iaşi.
Ministrul a reiterat şi priorităţile legislative ale Ministerului: Codul Patrimoniului, modificarea Legii 8/1996 privind drepturile de autor, şi a Legii 120/2006, privind monumentele de for public, dar şi activitatea mai puţin spectaculoasă, dar nu mai puţin importantă, de elaborare a Normelor de structură pentru instituţiile culturale.
„Reforma administrării instituţiilor culturale trebuie să elibereze actul cultural de birocraţiile inutile, să-i crească impactul social, să aducă arta şi cultura mai aproape de oameni şi, nu în ultimul rând, să eficientizeze cheltuielile aferente actului cultural.” a spus ministrul Kelemen Hunor.
În continuarea conferinţei de presă, Vladimir Simon, coordonatorul Organismului Naţional de Coordonare pentru România, a prezentat obiectivele “Anului European al Voluntariatului”.
Anul European al Voluntariatului – 2011 – face parte din Anii tematici propuşi de Consiliul European, iar Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural a fost desemnat drept autoritate responsabilă la nivel guvernamental pentru implementarea în România a acţiunilor organizate în cadrul Anului Voluntariatului.
Obiectivele Anului European al Voluntariatului sunt:
crearea unui mediu propice dezvoltării voluntariatului în toate statele membre şi înlăturarea obstacolelor administrative şi juridice existente; ameliorarea activităţilor de voluntariat , cooperarea în cadrul societăţii civile şi între acestea şi alte sectoare ale domeniului social şi economic; recunoaşterea rolului activităţilor de voluntariat la nivelul Uniunii, în primul rând de către responsabilii; creşterea gradului de sensibilizare cu privire la valoarea şi importanţa voluntariatului în dezvoltarea armonioasă a comunităţilor şi coeziunii sociale.
Sloganul Anului European al Voluntariatului va fi: „Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!”