“Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei”, împreună cu alte patru organizaţii non-guvernamentale partenere, a dat startul în 2009 proiectului “Oraşul esti tu!” O componentă a acestui proiect se va derula în perioada octombrie-noiembrie 2010, şi se referă la informarea şi sensibilizarea cetăţenilor cu privire la posibilitatea de implicare în procesul dezvoltării urbane armonioase. Cei mai mulţi dintre locuitorii urbani din România sunt nemulţumiţi de oraşul în care trăiesc: identitatea arhitecturală este periclitată de distrugerea clădirilor istorice, construcţiile noi apar peste noapte, fără a fi integrate unui plan urbanistic definit, spaţiile verzi sunt înlocuite de centre comerciale, iar mersul prin oraş a devenit pentru şoferi, biciclişti şi pietoni deopotrivă, un calvar.
“Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei”, alături de partenerii din cadrul proiectului Pateneriat pentru Buna Guvernare III – Capitolul Dezvoltare Durabilă (Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Asociatia Pro Democraţia (APD) şi Asociaţia pentru Tranziţie Urbană), a creat un set de instrumente care să faciliteze implicarea oricărui cetăţean în transformarea oraşului într-un spaţiu identitar familiar şi locuibil. Fiecare sesizare primită de la locuitorii urbani va fi analizată, documentată, adusă în atenţia autorităţilor de decizie şi rezolvată. Doar astfel au putut fi conservate imobile de patrimoniu, fără de care oraşul ar fi privat de identitate şi memorie socială, împiedicate construcţii riscante, în zone cu un stil arhitectural specific, construite piste pentru biciclişti care au fluidizat traficul, ori păstrate spaţii verzi, în locul cărora era proiectată construcţia unui centru comercial. Rezultatele bune ale programului au fost posibile pentru că locuitorii metropolelor au sesizat Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei asupra neregularităţilor de pe străzile şi parcurile lor.
Campania de informare şi conştientizare a proiectului “Oraşul esti tu!” invită cetăţenii să se implice, prin descrierea cazurilor urbane cu care nu sunt de acord şi a abuzurilor. Aceştia pot face sesizăari pe website-ul www.orasulestitu.ro sau la numarul de telefon cu tarif normal 021.528.88.24. Aceste sesizări vor fi analizate de experţii organizaţiilor non-guvernamentale implicate în proiect, care vor încerca soluţionarea lor.
Proiectul este finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.