În curând, la Editura Polirom, în colecţia „Ego-Grafii” va apărea volumul “Maxilarul inferior” al eseistei şi poetei Doina Uricariu.
Aparent scris la două mâini, “Maxilarul inferior” reuneşte amintiri ale autoarei, convorbirile purtate cu regina Ana, dar şi cu alţi membri ai Casei Regale, de la regele Mihai (Doina Uricariu i-a luat primul interviu după 1990) la principesa Margareta. Avându-l în prim-plan pe tatăl autoarei, dar şi numeroase personalităţi întâlnite în varii contexte, volumul prezintă şi un tablou al anilor grei ai comunsimului. Convorbirile cu regina Ana se constituie într-o veritabilă istorie a secolului XX european, ca şi a caselor regale din Europa acelui secol. Cartea este, după cum mărturiseşte autoarea, povestea vieţii acesteia, a călătoriilor şi lecturilor ei, a părinţilor, alcătuită din poveştile altora cu care s-au intersectat: regina Ana, regele Mihai, Pan Halippa, generalul Macici etc.
Doina Uricariu (n. 1950, Bucureşti) este poetă şi eseistă. Este membră a mai multor asociaţii ale scriitorilor: Uniunea Scriitorilor din România, PEN Club, Societatea Culturală Europeană. A debutat editorial în 1976 la Cartea Românească, cu un volum de versuri. Până în prezent a publicat nouă volume de poezie, distinse, între altele, cu premiul Uniunii Scriitorilor din România. A publicat de asemenea eseuri şi studii de critică literară despre Jeni Acterian, Emil Botta etc., interviuri şi reportaje în diverse periodice din ţară. Teza sa de doctorat despre Nichita Stănescu, susţinută la Universitatea Bucureşti, a fost publicată în 1998 la Editura Du Style, cu titlul “Nichita Stănescu. Lirismul paradoxal”.