spot_img

“De la ucenicie la măiestrie în arta dirijorală”, ediţia a II-a

Joi, 16 septembrie 2010, ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti, Orchestra  Filarmonicii din Piteşti va susţine un concert de muzică clasică ce are ca scop promovarea tinerelor talente în arta dirijorală. Evenimentul face parte din proiectul european POSDRU ( Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane), “De la ucenicie la măiestrie în arta dirijorală” desfăşurat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.  În cea de-a doua ediţie se vor afla la pupitrul dirijoral studenţii Rebecca Mihai, Florin Alexandru Grămadă, Alexandru Ionuţ Mija şi Alexandru Ilie de la clasele maeştrilor Cristian Brâncuşi şi Petru Andriesei. Programul va cuprinde uvertura operei Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart, Simfonia nr. 8 “Neterminata” de Franz Schubert şi Simfonia nr. 4 “Italiana” de Felix Mendelssohn.

Rebecca Diana Mihai s-a născut la 23.03.1989 în Bacău şi este absolventă a liceului “George Apostu“ din localitate , la secţia instrumentală, studiind pianul cu profesoara Ştefania Vasiliu Olaru. În prezent este studentă în anul al III-lea la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia Dirijat Orchestră, la clasa maestrului Cristian Brâncuşi. Primii paşi în arta dirijorală i-a făcut împreună cu maestrul Petru Andriesei. Obţine premii importante la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, dintre care amintim Premiul I la concursul naţional “Primăvara artelor”, Bacău, premiul I la concursul naţional “Garabet Avachian”, Bucureşti 2003 şi premiul II în anul 2005. Susţine două concerte de pian cu Orchestra Filarmonicii din Bacău, dirijată de maestrul Ovidiu Bălan. Are parte de experienţe dirijorale, corale şi orchestrale în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, beneficiind şi ea de proiectul “De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală” din cadrul programului POSDRU de la începutul anului 2009 şi până în prezent.

Grămadă Florin Alexandru a absolvit de asemenea Liceul de Muzică “George Enescu”  în anul 2007,  studiind pianul cu doamna profesor Eliza Bârzescu . În prezent este student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în anul al patrulea, la secţia Dirijat Orchestră avându-l ca maestru pe c.d.a. dr. Cristian Brâncuşi. În calitate de pianist susţine recitaluri în sala mare a Ateneului şi la sala Dalles. Experienţa dirijorală constă în susţinerea a două concerte de muzică clasică în Studioul “George Enescu” al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, precum şi un concert de muzică modernă în sala de concerte “Mihail Jora” a Societăţii Române de Radiodifuziune. Fiind beneficiar al proiectului “De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală” ia şi el parte la stagiile de pregătire susţinute cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii şi Opera Naţională din Bucureşti.

Tânărul dirijor Alexandru Ionuţ Mija s-a născut la 27 octombrie 1989 în Mărăşeşti, judeţul Vrancea. La vârsta de 6 ani începe studiul viorii la Focşani, cu profesoara Anica Ghinea. Este absolvent al Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Gheorghe Tattarescu‟ din Focşani, iar actualmente este student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, secţia Dirijat Orchestră, la clasa profesorului Petru Andriesei. Din anul 2009 începe să colaboreze în calitate de dirijor cu orchestrele facultăţii, susţinând concerte atât în sala „George Enescu‟, cât şi în studioul de operă. De asemenea, se numără printre cei care întemeiază formaţia corală Passiones, un cor de tineri studenţi înfiinţat în anul 2008 care pe parcursul acestei perioade are o bogată activitate concertistică atât în Bucureşti, cât şi în ţară. În cadrul acestei formaţii, Alexandru Ionuţ Mija activează nu doar în calitate de corist, ci şi în calitate de dirijor.  Dornic de a reda tinerilor plăcerea de a cânta în orchestră, Alexandru Mija, alături de alţi tineri muzicieni şi Asociaţia Studenţească a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti întemeiază în decembrie 2009 orchestra de tineret Camerata Regală, aflată sub înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României, orchestră care, încă de la înfiinţare, înregistrează reale succese datorită devotamentului şi talentului instrumentiştilor.

Alexandru Ilie este student în anul al patrulea la secţia Dirijat Orchestră în cadrul  Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Petru Andriesei. A absolvit în anul 2007 Liceul de Muzică “George Enescu” din Bucureşti, acolo unde timp de 12 ani a studiat pianul cu profesorii Călin Dragoş, Predoiu Cristina, Predoiu Mihaela si Maria Indricău.

Pe parcursul anilor de facultate a participat la concursul de dirijat din cadrul proiectului “De la ucenicie la măiestrie în practică dirijorală” unde a obţinut premiul al treilea, a susţinut concerte cu orchestrele Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti abordând repertorii din creaţiile compozitorilor Joseph Haydn, Ludvig van Beethoven, Franz Schubert. Pe lângă repertoriul clasic, el abordează şi lucrări contemporane ale tinerilor compozitori din Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Participă alături de colegii săi la numeroase stagii de practică cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române şi Opera Naţională din Bucureşti.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508