La Editura Curtea Veche Publishing a apărut volumul “Dawkins: o amăgire? Fundamentalismul ateu şi negarea divinului” de Alister McGrath şi Joanna Collicutt McGrath, colecţia “Ştiinţă şi religie”, în traducerea lui Mihnea Gafiţa.
ALISTER McGRATH este în prezent profesor de Istorie a Teologiei la Universitatea Oxford şi cercetător asociat principal la Colegiul Harris Manchester. Principalul său domeniu de interes îl constituie istoria gândirii creştine, în special relaţia dintre ştiinţele naturii şi credinţa creştină. În trecut, a fost ateu şi-şi atribuie lipsa de credinţă, pe de-o parte, faptului că a descoperit filosofia ştiinţei, iar, pe de altă parte, unei întârzieri în a lua decizia de a cerceta el însuşi ce înseamnă cu adevărat creştinismul, în loc să accepte stereotipurile avansate de prietenii săi atei (dintre care nu puţini apar în cartea lui Richard Dawkins, “The God Delusion”). După ce a studiat chimia la Oxford, a lucrat în cercetare în domeniul biofizicii moleculare, dezvoltând noi metode pentru studiul membranelor biologice. A trecut apoi la studierea teologiei creştine, devenind expert în istoria gândirii creştine, mai cu seamă în chestiunile ce ţin de ştiinţă şi religie. Este un autor prolific, printre publicaţiile sale recente numărându-se şi “Dawkins’ God: Genes, Memes, and the Meaning of Life”, Blackwell, 2004.
JOANNA COLLICUTT McGRATH a studiat psihologia experimentală la Oxford, apoi s-a specializat în neuropsihologia clinică, după care a studiat teologia creştină, specializându-se în studiile biblice. În prezent conferenţiar la Catedra de Psihologie a Religiei la Colegiul Heythrop al Universităţii din Londra, ea s-a implicat în scrierea cărţii de faţă, dar a contribuit mai ales la secţiunile care se ocupă de studiile biblice şi de relaţia dintre psihologie şi neuroştiinţe. Este coautoarea cărţii “Meeting Jesus: Human Responses to a Yearning God” (împreună cu Jeremy Duff), publicată de SPCK (Society for Promoting Christian Knowledge — Societatea pentru Promovarea Cunoaşterii Creştine) în anul 2006.