La Editura Polirom va apărea, în seria de autor “Norman Manea”, volumul “Curierul din Est. Dialoguri cu Edward Kanterian” de Norman Manea. Seria de autor „Norman Manea” de la Editura Polirom reprezintă primul pas editorial major pentru cunoaşterea şi difuzarea în România a întregii opere a scriitorului.
„Seria nouă de la Polirom îmi prilejuieşte un cuvânt de gratitudine faţă de o editură cu care am fost în legătura în ultimii ani şi care a avut o comportare absolut civilizată, în corectitudine, dinamism şi profesionalism, ceea ce la început, prin ’89 ’90, mi se părea că e greu de găsit în România.”, a spus autorul.
Desfăşurat pe parcursul a 10 ani (1999-2009), dialogul dintre Norman Manea şi Edward Kanterian atinge toate controversele „fierbinţi”ale acestei perioade –culturale, politice, ideologice. De la Holocaust şi antisemitism la problema irakianăşi islamism, de la icoana ca manifestare a religiei până la scriitori şi opere marcante ale literaturii moderne, cei doi interlocutori schiţează un tablou plin de culoare al finalului de secol XX şi al începutului noului mileniu.
„Nu am nici o îndoială că Norman Manea este unul dintre autorii care merită pe deplin să fie cunoscuţi în întreaga lume.”, a spus Heinrich Böll.
Norman Manea este unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College, New York. Între prestigioasele distincţii ce i-au fost conferite se numără Premiul Médicis Étranger pentru “Întoarcerea huliganului” în 2006 şi „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez în 2010. De acelaşi autor la Editura Polirom: “Întoarcerea huliganului” (2003, 2006, 2008), “Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici” (2008), “Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow” (2008), “Vorbind pietrei” (2008), “Atrium” (2008), “Variante la un autoportret” (2008), “Vizuina” (2009).
Edward Kanterian este lector la Oxford University şi a plecat din România în 1980. În 1998 a ajuns la New York, unde l-a cunoscut personal pe Norman Manea. A mai publicat: “Einführung in die analytische Philosophie” (2004), “Wittgenstein and His Interpreters” (în colaborare, 2007).