Scriitoarea Angela Baciu a trimis pe adresa redacţiei AgenţieideCarte.ro un amplu reportaj despre cea de-a IV-a ediţie a „Festivalul Poeţilor din Balcani”, desfăşurată în perioada 24 – 25 septembrie 2010, la Brăila. Redăm, integral, reportajul:
„Şi în acest an, 2010, la Brăila s-a desfăşurat ediţia a IV-a a Proiectului cultural „Festivalul Poeţilor din Balcani”, în perioada 24 – 25 sept., invitata de onoare din acest an fiind Albania. Manifestarea a fost organizată de: Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, Consiliul Judeţean Brăila şi Uniunea Scriitorilor din România – filiala Brăila/Galaţi.
În după amiaza zilei de 24 septembrie – o frumoasă zi de toamnă – au început manifestările festivalului chiar în incinta Casei Tineretului de lângă Biblioteca „Panait Istrati”, unde oaspeţii au fost aşteptaţi cu o interesantă expoziţie de caricaturi de la „Concursul Internaţional de Caricatură”, expoziţii de cărţi şi manuscrise şi o…cafea fierbinte. Încet-încet publicul s-a adunat, au fost prezenţi prieteni, scriitori, artişti din toate domeniile, presă scrisă, televiziunile – ca de obicei mass-media brăileană a fost foarte promptă şi prietenoasă – colegi, profesori, elevi şi membri ai Cenaclului literar brăilean „Mihail Sebastian”, şi de la Cenaclul „Ion Chiric” din Galaţi.
Evenimentul a fost deschis de un cuvânt de „bun venit” din partea D-lui Florin Mija – Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Spiridon – scriitor, preşedintele juriului, Corneliu Antoniu – poet, preşedintele Filialei Brăila/Galaţi a Uniunii Scriitorilor din România, poetul Nicolae Grigore Mărăşanu – moderator – cel care a prezentat toţi invitaţii şi, desigur, Dragoş Adrian Neagu – directorul Bibliotecii „Panait Istrati” din Brăila.
A fost o mare bucurie să ne cunoaştem oaspeţii, invitaţii speciali fiind personalităţi ale culturii albaneze: un excelent discurs a rostit Luan Topciu – Ministru consilier la Ambasada Albaniei – dar şi traducător, eseist şi critic literar (cunoscut traducător al unor texte ale marelui scriitor Mircea Ivănescu), Bardhyl Londo – Consilier al Ministrului Culturii din Albania.
În sală au mai fost prezenţi şi alţi oaspeţi de onoare: Emir Nika – Director la Ministerul Culturii din Albania, Sami Pirraj – Directorul Bibliotecii din Priscina, prozatorul Vasile Datcu, poetul Constantin Gherghinoiu, poetul Stere Bucovala, D-na Rodica Drăghici – fost director al bibliotecii, chiar din timpul mandatului său fiind iniţiat proiectul pe zece ani al acestui festival balcanic, criticul Radu Voinescu (membru în juriu).
Prima seară a cuprins şi un emoţionant recital de poezie, o adevărată seară regală în lectura unor mari scriitori. Poetul Adrian Alui Gheorghe a citit poeme din volumul „Paznicul ploii” publicat la Editura „Limes” din Cluj (redactor Mircea Petean), Rodian Drăgoi a citit poeme proprii, iar poeta Victoria Milescu a recitat din volumul „Dreptatea învingătorului”. Au fost invitaţi să citească şi: Adrian Munteanu – sonete proprii cu un real talent actoricesc, Valentin Tălpălaru – poet şi redactor la „Radio Iaşi” – a citit din volumul ”Ultimul vorbitor de umbră”, Editura „Opera Magna”, Iaşi.
O surpriză extraordinară, un moment de neuitat, a fost prezenţa minunatei poete Ileana Mălăncioiu la acest festival. Cu eleganţă, rafinamentul şi frumuseţea Domniei Sale, a mulţumit organizatorilor, s-a bucurat de eveniment, a povestit faptul că nu a mai fost în Brăila… din tinereţe, s-a bucurat să revadă oraşul lui Panait Istrati. A lecturat din cărţile Domniei Sale poeme precum „Doarme, Ieronim” sau „Ursul”, dar a şi povestit diferite întâmplări frumoase sau triste din trecut.
Seara a fost încheiată de un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” ce au recitat din lirica albaneză, momentul fiind pregatit de d-na Luminiţa Dascălu – bibliotecară şi membră în cenaclul „M.Sebastian”. Au citit elevii: Mihaela Loredana Toma, Iulia Miler şi Ana-Maria Negru de la XI C, Karin Ştefanov de la IX C şi Bogdan Coplea de la XI E.
O altă surpriză a fost şi un cuvânt de suflet, un salut de prietenie din partea scriitorului şi prozatorului Fănuş Neagu, chiar dacă nu a putut fi prezent la eveniment.
A doua zi a festivalului – o altă frumoasă zi de toamnă – a început la ora 10.00, tot în Foaierul “Casei Tineretului”, cu o prelegere susţinută de dr. Luan Topciu pe tema “Literatura albaneză în spaţiul balcanic”, apoi conform programului dr. Sami Pirraj a prezentat “Viaţa culturală din Kosovo”. Ansamblul Serenada al Asociaţiei Liga Albanezilor din România a susţinut un program artistic, după care, aproape de prânz, a avut loc întâlnirea membrilor Cenaclului literar “Mihail Sebastian” cu invitaţii festivalului, unde s-a lansat si volumul “Bucuriile triste – Ghezimet e thristme”, semnat de Victoria Milescu.
Începând cu ora 17.00, a fost vernisată expoziţia de documente intitulată “Literatura albaneză din România”, iar Marius Dobrescu a prezentat volumul “Naum Vechilargi şi renaşterea naţională albaneză”.
A urmat partea a doua de lecturi publice, din nou momente emoţionante: s-a citit poezie de calitate, am avut bucuria sa-i revedem şi să-i ascultăm pe poeţii: Corneliu Antoniu, Nicolae Grigore Mărăşanu, Constantin Gherghinoiu, Ana Maria Zlăvog, Corneliu Vâju şi Marin Cioranu, precum şi subsemnata, dar au mai citit câte un poem şi invitaţii care citiseră cu o seară înainte, în aşa fel încât poezia chiar a fost la ea acasă. Din nou ne-am bucurat s-o mai ascultăm citind poezie pe poeta Ileana Mălăncioiu, să fim în preajma Domniei Sale, să luăm autografe, să facem fotografii şi să realizăm interviuri.
Festivalul Poeţilor din Balcani, ediţia a IV-a s-a încheiat cu lansarea publicaţiilor “Balcanica 4. Poeţi români şi albanezi” şi “Caietele Balcanica” (Brăila, Editura Proilavia, 2010) şi decernarea premiilor.
Toţi scriitorii care au participat în concurs, au primit câte o diplomă de merit şi li s-au publicat textile, împreună cu o scurtă prezentare, în “Caietele Balcanica”.
Premiile “Festivalului Balcanica” 2010 au revenit:
pentru traduceri: “Premiul Balcanica pentru traduceri” a fost obţinută de brăileanul Marius Dobrescu (România) şi Baki Ymeri (Albania).
pentru poezie: “Premiul Balcanica pentru poezie” a fost obţinut de poetul Adrian Alui Gheorghe (România) şi Bardbyl Londo (Albania).
pentru întreaga activitate: “Premiul Balcanica pentru întreaga activitate” a fost obţinut de poeta Ileana Malancioiu.
Ne revedem la urmatoarea ediţie a “Festivalului Poeţilor Balcanici” din 2011 de la Brăila, invitata specială fiind, sperăm noi, Grecia.
Angela BACIU