spot_img

“Poezie la…Brăila” sau despre „Festivalul Poeţilor din Balcani”, ediţia a IV-a

Scriitoarea Angela Baciu a trimis pe adresa redacţiei AgenţieideCarte.ro un amplu reportaj despre cea de-a IV-a ediţie a „Festivalul Poeţilor din Balcani”, desfăşurată în perioada 24 – 25 septembrie 2010, la Brăila. Redăm, integral, reportajul:

„Şi în acest an, 2010, la Brăila s-a desfăşurat ediţia a IV-a a Proiectului cultural „Festivalul Poeţilor din Balcani”, în perioada 24 – 25 sept., invitata de onoare din acest an fiind Albania. Manifestarea a fost organizată de: Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, Consiliul Judeţean Brăila şi Uniunea Scriitorilor din România – filiala Brăila/Galaţi.

În după amiaza zilei de 24 septembrie – o frumoasă zi de toamnă – au început manifestările festivalului chiar în incinta Casei Tineretului de lângă Biblioteca „Panait Istrati”, unde oaspeţii au fost aşteptaţi cu o interesantă expoziţie de caricaturi de la  „Concursul Internaţional de Caricatură”, expoziţii de cărţi şi manuscrise şi o…cafea fierbinte. Încet-încet publicul s-a adunat, au fost prezenţi prieteni, scriitori, artişti din toate domeniile, presă scrisă, televiziunile –  ca de obicei mass-media brăileană a fost foarte promptă şi prietenoasă –  colegi, profesori, elevi şi membri ai Cenaclului literar brăilean „Mihail Sebastian”, şi de la Cenaclul „Ion Chiric” din Galaţi.

Evenimentul a fost deschis de un cuvânt de „bun venit” din partea D-lui Florin Mija – Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Spiridon – scriitor, preşedintele juriului, Corneliu Antoniu – poet, preşedintele Filialei Brăila/Galaţi a Uniunii Scriitorilor din România, poetul Nicolae Grigore Mărăşanu – moderator – cel care a prezentat toţi invitaţii şi, desigur, Dragoş Adrian Neagu – directorul Bibliotecii „Panait Istrati” din Brăila.

A fost o mare bucurie să ne cunoaştem oaspeţii, invitaţii speciali fiind personalităţi ale culturii albaneze: un excelent discurs a rostit Luan Topciu – Ministru consilier la Ambasada Albaniei – dar şi traducător, eseist şi critic literar (cunoscut traducător  al unor texte ale marelui scriitor Mircea Ivănescu), Bardhyl Londo – Consilier al Ministrului Culturii din Albania.

În sală au mai fost prezenţi şi alţi oaspeţi de onoare: Emir Nika – Director la Ministerul Culturii din Albania, Sami Pirraj – Directorul Bibliotecii din Priscina, prozatorul Vasile Datcu, poetul Constantin Gherghinoiu, poetul Stere Bucovala, D-na Rodica Drăghici – fost director al bibliotecii, chiar din timpul mandatului său fiind iniţiat proiectul pe zece ani al acestui festival balcanic, criticul Radu Voinescu (membru în juriu).

Prima seară a cuprins şi un emoţionant recital de poezie, o adevărată seară regală în lectura unor mari scriitori. Poetul Adrian Alui Gheorghe a citit poeme din volumul „Paznicul ploii” publicat la Editura „Limes” din Cluj (redactor Mircea Petean), Rodian Drăgoi a citit poeme proprii, iar poeta Victoria Milescu a recitat din volumul „Dreptatea învingătorului”. Au fost invitaţi să citească şi: Adrian Munteanu – sonete proprii cu un real talent actoricesc, Valentin Tălpălaru – poet şi redactor la „Radio Iaşi” – a citit din volumul ”Ultimul vorbitor de umbră”, Editura „Opera Magna”, Iaşi.

O surpriză extraordinară, un moment de neuitat, a fost prezenţa minunatei poete Ileana Mălăncioiu la acest festival. Cu eleganţă, rafinamentul şi frumuseţea Domniei Sale, a mulţumit organizatorilor, s-a bucurat de eveniment, a povestit faptul că nu a mai fost în Brăila… din tinereţe, s-a bucurat să revadă oraşul lui Panait Istrati. A lecturat din cărţile Domniei Sale poeme precum „Doarme, Ieronim” sau „Ursul”, dar a şi povestit diferite întâmplări frumoase sau triste din trecut.

Seara a fost încheiată de un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” ce au recitat din lirica albaneză, momentul fiind pregatit de d-na Luminiţa Dascălu – bibliotecară şi membră în cenaclul „M.Sebastian”. Au citit elevii: Mihaela Loredana Toma, Iulia Miler şi Ana-Maria Negru de la XI C, Karin Ştefanov de la IX C şi Bogdan Coplea de la XI E.

O altă surpriză a fost şi un cuvânt de suflet, un salut de prietenie din partea scriitorului şi prozatorului Fănuş Neagu, chiar dacă nu a putut fi prezent la eveniment.

A doua zi a festivalului – o altă frumoasă zi de toamnă –  a început la ora 10.00, tot în Foaierul “Casei Tineretului”, cu o prelegere susţinută de dr. Luan Topciu pe tema “Literatura albaneză în spaţiul balcanic”, apoi conform programului dr. Sami Pirraj a prezentat “Viaţa culturală din Kosovo”. Ansamblul Serenada al Asociaţiei Liga Albanezilor din România a susţinut un program artistic, după care, aproape de prânz, a avut loc întâlnirea membrilor Cenaclului literar “Mihail Sebastian” cu invitaţii festivalului, unde s-a lansat si volumul “Bucuriile triste – Ghezimet e thristme”, semnat de Victoria Milescu.

Începând cu ora 17.00, a fost vernisată expoziţia de documente intitulată “Literatura albaneză din România”, iar Marius Dobrescu a prezentat volumul “Naum Vechilargi şi renaşterea naţională albaneză”.

A urmat partea a doua de lecturi publice, din nou momente emoţionante: s-a citit poezie de calitate, am avut bucuria sa-i revedem şi  să-i ascultăm pe poeţii: Corneliu Antoniu, Nicolae Grigore Mărăşanu, Constantin Gherghinoiu, Ana Maria Zlăvog, Corneliu Vâju şi Marin Cioranu, precum şi subsemnata, dar au mai citit câte un poem şi invitaţii care citiseră cu o seară înainte, în aşa fel încât poezia chiar a fost la ea acasă. Din nou  ne-am bucurat s-o mai ascultăm citind poezie pe poeta Ileana Mălăncioiu, să fim în preajma Domniei Sale, să luăm autografe, să facem fotografii şi să realizăm interviuri.

Festivalul Poeţilor din Balcani, ediţia a IV-a s-a încheiat cu lansarea publicaţiilor “Balcanica 4. Poeţi români şi albanezi” şi “Caietele Balcanica” (Brăila, Editura Proilavia, 2010) şi decernarea premiilor.

Toţi scriitorii care au participat în concurs, au primit câte o diplomă de merit şi li s-au publicat  textile, împreună cu o scurtă prezentare, în “Caietele Balcanica”.

Premiile “Festivalului Balcanica” 2010 au revenit:

pentru traduceri:  “Premiul Balcanica pentru traduceri” a fost obţinută de brăileanul Marius Dobrescu (România) şi Baki Ymeri (Albania).

pentru poezie: “Premiul Balcanica pentru poezie” a fost obţinut de  poetul Adrian Alui Gheorghe (România) şi Bardbyl Londo (Albania).

pentru întreaga activitate: “Premiul Balcanica pentru întreaga activitate” a fost obţinut de poeta  Ileana Malancioiu.

Ne revedem la urmatoarea ediţie a “Festivalului Poeţilor Balcanici” din 2011 de la Brăila, invitata specială fiind, sperăm noi, Grecia.

Angela BACIU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508