De curând, la Editura RAO a apărut volumul “Furor” de Markus Christian Schulte von Drach, în traducerea lui Radu Pontbriant, un volum destinat celor care sunt pasionaţi de thrillere psihologice.
Volumul ne prezintă moartea misterioasă a unui cercetător neurolog…Masacrarea unor soldaţi germani în Sudan… Secretul mortal al memoriei omeneşti…
Volumul reprezintă un thriller de ultimă generaţie, inspirat evident de mult hulitul proiect MKULTRA, declanşat de CIA în anii ’50–’60, în scopul de a se obţine manipularea comportamentului uman, atât cu ajutorul unor substanţe chimice, cât şi prin „spălarea creierului“.
Acţiunea se desfăşoară având drept fundal oraşul München şi mediul studenţesc bavarez, bine cunoscute de autor, care nu se sfieşte să prezinte unele contraste sociale, insinuând astfel şi o notă critică.
Romanul respectă tradiţionala reţetă pentru un thriller de succes, având de toate: o foarte primejdioasă şi misterioasă conspiraţie, în vâltoarea căreia eroul se pomeneşte prins, colegi romantici gata să îi sară în ajutor, o dragoste la prima vedere ce se înfiripă la căpătâiul unui mort, urmăriri, mesaje codificate şi decodificate de tineri moderni, adevăraţi hackeri, suspans şi… happy-end. Atenţia este captivată de desfăşurarea acţiunii şi de finalul cărţii, care, chiar dacă nu pot fi întrevăzute, sunt cel puţin nădăjduite, iar lectura nu e prin nimic prejudiciată, interesul cititorului fiind stârnit mereu de situaţii noi şi neaşteptate.
Christian Raabe a făcut o descoperire epocală. Cercetătorul neurolog a reuşit, pentru prima dată în lume, să salveze amintiri omeneşti în afara corpului uman. Dar, într-o bună zi, cadavrul său cu ţeasta sfărâmată este găsit pe acoperişul unui lift din institutul unde lucra.
Cu câteva minute înainte de nefericitul „accident”, Raabe îi trimisese fiului său un e-mail cu o ultimă rugăminte: Sebastian trebuia să şteargă cât putea de repede anumite fişiere din calculatorul tatălui său, fără a le citi, şi să uite că au existat vreodată. Dar curiozitatea lui Sebastian este mai puternică. În amintirile tatălui găseşte referiri la un experiment criminal la care participase acesta cu mulţi ani în urmă. Să-l fi ajuns pe Raabe trecutul din urmă? Cu ajutorul prietenilor, Sebastian dă de urma unei organizaţii secrete a CIA, pentru care lucrase pe vremuri tatăl său. Dar toate informaţiile pe care le descoperă Sebastian sunt
periculoase…
Markus Christian Schulte von Drach s-a născut la 10 noiembrie 1965. Studiază la universităţile din Freiburg, Bielefeld şi Constance, fiind atras mai ales de biologia comportamentului. Îşi susţine
disertaţia sub îndrumarea lui Hubert Markl, fost preşedinte al faimoasei Societăţi
Max Planck. Ajunge redactor ştiinţific la Süddeutsche Zeitung şi colaborează ca ziarist independent atât în Germania, cât şi în Elveţia. Trăieşte la München.