De curând, la Editura Humanitas, în colecţia “Înţelepciune şi credinţă”, a apărut volumul “Sfaturile unui Diavol bătrân către unul mai tânăr” de C.S. Lewis, ediţia a III-a, revizuită, în traducerea Soranei Corneanu.
Despre viaţa unui om angajat religios se vorbeşte de obicei din perspectiva înaltă, din perspectiva reperelor lui morale şi spirituale. C. S. Lewis, distins universitar englez, e un creştin dotat cu realism şi umor; el alege cealaltă perspectivă: cum se vede viaţa unui om din unghiul diavolului care îl are în grijă, care trebuie să îl achiziţioneze drept hrană pentru infern? Cartea joacă pe competenţa psihologică a diavolilor, pe priceperea de a folosi măruntele noastre slăbiciuni, de fiecare zi, suficiente pentru a ne face deseori surzi la glasul Celuilalt. Cu toate astea, la capătul cărţii şi al unei vieţi duse cu onestitate şi cu atenţie spirituală, eroul anonim îl întâlneşte, discret şi simplu, pe Celălalt.
Născut în Irlanda în 1898, C.S. LEWIS este educat la Colegiul Malvern timp de un an, după care îşi continuă studiile în particular. Obţinând cea mai mare distincţie de absolvire acordată de Universitatea Oxford (triple First), rămâne în cadrul Universităţii ca Fellow al colegiului Magdalen, funcţionând ca tutore, în perioada 1925-1954. În 1954 devine profesor de literatură medievală şi renascentistă la Universitatea Cambridge. Cursurile ţinute de el, remarcabile şi populare, au influenţat în mod profund şi durabil generaţii de studenţi. Ateu până la maturitate, C.S. Lewis îşi descrie convertirea în Surprised by Joy (Surprins de bucurie): „În 1919, pe la Rusalii, m-am dat bătut şi am admis că Dumnezeu este Dumnezeu… eram, poate, cel mai descurajat şi mai nehotărât convertit din toata Anglia.” Această experienţă a fost cea care l-a făcut să înţeleagă nu doar apatia, ci şi refuzul activ de a accepta religia; pornind de aici, în ipostaza de scriitor creştin înzestrat cu o minte excepţional de ascuţită şi de logică şi cu un stil lucid şi înviorator, C.S. Lewis a fost fără egal. The Problem of Pain (Problema durerii), The Screwtape Letters (Scrisorile lui Sfredelin sauSfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar), Mere Christianity (Crestinism. Pur si simplu), The Four Loves (Cele patru iubiri), precum şi postuma Prayer: Letters to Malcom (Rugaciune: Scrisori catre Malcom) nu sunt decât o parte din operele sale cele mai vândute. A scris şi cărţi pentru copii şi science-fiction, în paralel cu multele sale lucrări de critică literară. Operele sale sunt cunoscute de milioane de oameni, pretutindeni în lume, prin traduceri. S-a stins din viaţă la 22 noiembrie 1963, în locuinţa sa din Oxford.