Una dintre cel mai noi cărţi apărute la Editura Polirom este „Istoria religiilor. Vol. V: Religiile Americii precolumbiene şi ale populaţiilor indigene”, coordonată de Giovanni Filoramo, în traducerea Corneliei Dumitru, apărută în colecţia “Hors Collection”.
“Istoria religiilor” este o impresionantă călătorie în timp prin cele mai diverse forme de religiozitate care au caracterizat umanitatea. Primele două părţi ale celui de-al cincilea volum prezintă religiile din America precolumbiană şi cele ale populaţiilor indigene (din Africa, America, Asia şi Oceania) care nu au cunoscut scrierea – în ambele cazuri fiind vorba de experienţe religioase pentru care nu există un corpus doctrinar fixat în scris. Cea de-a treia parte abordează mecanismele, milenarismele şi noile mişcări religioase apărute în interiorul culturilor occidentale, precum şi sincretismele dezvoltate în diferite părţi ale lumii ca efect al întâlnirii diverselor culturi cu modernitatea. Ultimul capitol sintetizează momentele cele mai importante ale studiului istoriei religiilor şi schiţează bilanţul actual al istoriografiei religioase.
„Orice istorie a religiilor este un produs al timpului său, căruia îi reflectă, alături de limite şi slăbiciuni, exigenţele şi cunoştinţele. Aflaţi în faţa unei duble cerinţe – pe de o parte, de a contextualiza expunerea diferitelor religii într-un mod riguros sub aspect cronologic, iar pe de altă parte, de a promova o prezentare a întregului care să salveze, mai ales în cazul religiilor istorice cu o existenţă îndelungată, elementele de continuitate şi permanenţă -, ne-am decis pentru privilegierea celui din urmă criteriu. Am preferat să recurgem la ordinea consacrată, care porneşte de la prezentarea datelor pe care le deţinem privind preistoria, parcurge întregul tablou al religiilor antice (vol. I), abordează cele trei religii abrahamice – iudaismul, creştinismul, islamul – (vol. II si III), pentru a trece apoi la tratarea religiilor Extremului Orient (vol. IV) şi, în final, a religiilor popoarelor sub aspect etnologic (vol. V). Un statut aparte îl au religiile dualiste – gnoza, maniheismul şi destinul lor medieval -, pe care am decis să le izolăm după un criteriu tipologic (ele se găsesc în volumul al treilea doar din motive editoriale), şi religiile din America precolumbiană, plasate din motive similare în ultimul volum.”, a scris Giovanni Filoramo.