Din tolba cu veşti proaste, ni se confirmă acum dezinteresul Ministrului Culturii, dl. Kelemen Hunor, faţă de gestionarea discreţionară a Administraţiei Fondului Cultural Naţional-AFCN. Scriu dezinteres pentru că i s-a atras atenţia de mai multe ori ministrului culturii că AFCN are un director interimar contestat de multe organizaţii non-guvernamentale şi de asociaţiile de editori. Pus în faţa unei evidenţe de o gravitate fără de tăgadă, anume că directorul AFCN, Cristian Petcu, a dat bani fără licitaţie unei instituţii unde activează!, dl.Kelemen Hunor se face că nu vede şi că nu aude. Poate că onoarea sa de ministru-autor de carte să-l salveze în al doisprezecelea ceas!
Dl. Cristian Petcu este directorul interimar al AFCN şi, în acelaşi timp, administrator-şef şi lector al Universităţii „Valahia” din Târgovişte – Facultatea de Teologie. Doctor în teologie, titular al cursului „Drept bisericesc şi administraţie parohială”, dl. Cristian Petcu a dat 3900 lei universităţii unde lucrează, folosindu-se de o portiţă juridică, anume de fondul nevoilor culturale de urgenţă al AFCN. Asta înseamnă că 3900 lei au fost daţi de dl. Petcu fără ca proiectul să fi trecut printr-o licitaţie. Dacă veţi citi documentele oficiale ale AFCN, veţi putea vedea că cei 3900 de lei daţi pentru volumul „Misiune, spiritualitate, cultură” nu întrunesc, la o evaluare profesionistă, niciunul dintre motivele pentru care dl.Petcu a apelat la fondul de urgenţă. De remarcat poate fi doar „urgenţa” arătată de dl. Petcu pentru susţinerea propriilor sale interese. În timp ce editurile importante din România trebuie să facă zeci de hârtii pentru licitaţia de proiecte editoriale a AFCN, poate-poate vor primi ceva, numai dl. Petcu atribuie, ca un baron ortodox, bani pentru cartea „Misiune, spiritualitate, cultură”. Argumentele sale juridice pentru motivarea „nevoii culturale de urgenţă” îl afundă şi mai mult pe dl. Petcu în amoralitate! Pe lângă acest contract, am aflat că mai sunt şi alte patru contracte trecute la „nevoi culturale de urgenţă” (fără licitaţie!!!), în valoare de 21.400 lei. Numai şi numai publicarea acestei informaţii ar trebui să aibă drept efect curăţirea AFCN-ului de directorul său interimar. Poate că în al doisprezecelea ceas, dl. Kelemen Hunor ne va dovedi că nu este sub vremuri şi că are onoare şi bună-credinţă!
Dan Mircea CIPARIU
P.S. Îi rog pe toţi cei care au fost şi sunt nemulţumiţi de evaluările controversate şi netransparente ale AFCN să-mi scrie pe adresa AgenţieideCarte.ro (cipariu@yahoo.com) pentru a putea pregăti, cu ajutorul Coaliţiei Sectorului Cultural Independent, o conferinţă de presă extraordinară a organizaţiilor non-guvernamentale şi a creatorilor nemulţumiţi de felul în care au fost făcute licitaţiile de proiecte culturale şi editoriale ale AFCN.
Cazul pare strigator la cer. Numai ca nu e asa, ideea de conflict de interese este doar mimata peste tot in sistemul administrativ si politic de azi. Candva, am facut parte din comisia de evaluare a proiectelor editoriale, de la AFCN. Atunci, am primit un formular din care rezulta daca sunt sau nu in conflict de interese. Sigur, dl presedinte interimar nu a trebuit sa semneze asa ceva, acele formulare sunt doar membrii comisiilor, probabil, si azi, pentru ca ei, oricum, nu decid sumele.