La Editura Humanitas Multimedia va apărea în curând audiobookul “Morţii vârstnici să cedeze locul morţilor tineri”, din volumul “Iubiri caraghioase” de Milan Kundera, în lectura Irinei Petrescu. Audiobookul conţine două CD-uri.
“Şi ea continua să clatine din cap, dar absolut mecanic, căci în faţa ochilor ei nu se mai afla acum amfitrionul, ci chipul fiului-duşman, pe care-l ura cu atât mai mult cu cât se simţea mai mică şi mai înjosită. Îl auzi deodată reproşându-i povestea cu mormântul lichidat şi, în clipa aceea, din haosul memoriei îi ţâşni, fără nici o logică, o frază pe care i-o azvârli cu furie în obraz: Morţii bătrâni trebuie să cedeze locul morţilor tineri, să ştii asta, băiete!” (fragment din “Iubiri caraghioase” de Milan Kundera)
Când, în 1968, tancurile sovietice spulberau „Primăvara de la Praga“, MILAN KUNDERA era deja un scriitor cunoscut: publicase poezie, teatru, eseuri, iar primul său roman, “Gluma”, şi nuvelele adunate în volumul “Iubiri caraghioase” fuseseră tipărite în ultimul an în peste 150 000 de exemplare. Atâta şi ar fi fost de-ajuns pentru ca noile autorităti cehe să-l excludă de la Catedra de literatură universală pe care o ocupa la Academia de Film şi să-i elimine cărţile din toate bibliotecile Cehoslovaciei. Şi cum să fi acceptat un regim împietrit în stalinismul deceniului şase pe acela care fusese nu doar un participant activ la efervescenţa mişcării pragheze, dar mai şi declarase – şi ilustrase în cărţile sale – că tocmai stalinismul l-a învăţat virtutea izbăvitoare a râsului? Iată de ce următorul roman, “Viaţa e în altă parte” i-a apărut în 1973 în Franţa, iar doi ani mai târziu autorul însuşi se stabilea aici, devenind în scurt timp un scriitor de faimă internaţională, tradus în toate limbile importante ale lumii.
OPERE scrise în cehă: “Gluma”, roman; “Iubiri caraghioase”, nuvele; “Viaţa e în altă parte”, roman; “Valsul de adio”, roman; “Cartea râsului şi a uitării,” roman; “Insuportabila uşurătate a fiinţei”, roman; “Nemurirea”, roman.
OPERE scrise în franceză: “Jacques şi stăpânul său. Omagiu lui Denis Diderot,” teatru;
“Arta romanului”, eseu; “Testamente trădate”, eseu; “Lentoarea”, roman; “Identitatea”, roman;
“Ignoranţa”, roman; “Cortina”, eseu în şapte părţi; “O întâlnire”, eseu.