La Editura Publica a apărut volumul autobiografic al lui Richard Branson, “Pierderea virginităţii”, în traducerea Liei Potec şi Nadiei Suzana Şaptefraţi. Fondatorul “Virgin Records” a mai publicat volumele “Screw It, Let’s Do It – Lecţii din şcoala vieţii” (Editura Publica, 2009) şi “Business Stripped Bare” (în curs de apariţie la Publica).
Richard Branson şi-a scris propriile reguli ale succesului, creând un grup de companii care a împânzit toată lumea, dar fără sediu central, fără ierarhie de management şi cu birocraţie minimă. Multe dintre afacerile lui – linii aeriene, retail, Virgin Coke, au apărut în domenii în care concurenţa era destul de mare. A dat de câte o mină de aur pe pieţe unde consumatorii erau nemulţumiţi, unde confuzia era atotstăpânitoare, iar firmele concurente stagnau.
Într-o lume din cale-afară de stresată, în care aproape că nu mai e timp de altceva decât de muncă, Richard Branson ne propune un model nou: familie, prieteni, distracţie, aventură – toate sunt la fel de importante în viaţa lui ca afacerile.
Ca antreprenor, a avut succes în tot felul de industrii, pe care le-a ajutat să evolueze. Acum vine şi cu un nou tip de carte: o autobiografie plină de poveşti, un autoportret plin de viaţă, dinamic, pe măsura autorului.
„Puţini oameni din lumea afacerilor sunt atât de vii, de versaţi şi de nonconformişti ca Richard Branson. Probabil nu mai există un alt om de afaceri în preajma căruia să te simţi la fel de bine. El întruchipează mitul antreprenorului rebel şi aventurier.”, a scris Gentlemen’s Quarterly.
Richard Branson este recunoscut pentru îndrăzneala şi apetitul de a iniţia afaceri noi. Din 1968 a creat peste 360 de companii marca “Virgin”. A debutat cu casa de producţie “Virgin Records” care promova artişti necunoscuţi, dar cu potenţial.
Acum imperiul “Virgin” include cărţi de credit, linii aeriene, trenuri sau agenţii de turism. Nu trebuie omise companiile înfiinţate cu gândul la viitorul umanităţii şi la mediul înconjurător: “Virgin Health Bank” (banca de stocare a materialului genetic, prelevat din ombilicul nou-născuţilor) şi “Virgin Fuels” (companie al cărei obiect de activitate este descoperirea de combustibili alternativi). Afacerile sale sunt răspândite în Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Canada, Asia, Europa şi Africa de Sud.
Richard Branson ocupă locul 212 în lista celor mai bogaţi oameni din lume întocmită de Forbes pentru anul 2010 şi poziţia 8 în clasamentul global al celor mai influenţi gânditori de business Thinkers 50, ediţia 2009.