În perioada 1- 3 septembrie 2010, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti (în sălile de expunere şi în sala de bibliotecă), între orele 10:00 şi 17:00, va avea loc „Expoziţia este servită!”, proiect coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi finanţat de Fondul Cultural Naţional. Această expoziţie propune primul atelier pentru muzeografi bucureşteni şi ploieşteni, şi pune faţă în faţă o categorie specifică de public, tinerii între 15 şi 18 ani, cu organizatorii de expoziţii. „Expoziţia este servită!” va beneficia de expertiza unui specialist american în programe muzeale pentru tineri, Rosanna Flouty.
Atelierul are ambiţia, pe de o parte, de a-i face pe muzeografi să se întâlnească cu un segment exigent de public al expoziţiilor lor. Cei mai rar întâlniţi vizitatori ai muzeelor româneşti, adolescenţii, vor interacţiona cu organizatorii de expoziţii, le vor comunica ce le place şi ce nu le place în muzee, vor propune soluţii care să le satisfacă propriile nevoi, iar muzeografii vor asculta, observa şi analiza reacţia şi dorinţele tinerilor, cu scopul de a-şi adapta discursul muzeografic la acest tip de public. Pe de altă parte, atelierul va prezenta studii de bună practică în colaborarea dintre muzeu şi adolescenţi în StateleUnite ale Americii prin vocea Rosannei Flouty, fost director ştiintific pentru educaţie în cadrul Institutului de Artă Contemporană din Boston şi fost coordonator educaţie în Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York, în prezent consultant pentru muzee şi doctorant în educaţie urbană şi tehnologie interactivă. Expertiza acesteia va fi completată de experienţa Codruţei Cruceanu, istoric de artă cu deschidere către educaţie alternativă şi creativitate şi a Ralucăi Bem Neamu, manager cultural şi specialist în educaţie muzeală, în calitate de lectori.
Proiectul a generat o platformă pe Internet care-şi propune în proiecte viitoare să constituie o cale de comunicare între muzee şi adolescenţi – http://theexhibitionisserved.spruz.com
Ca majoritatea proiectelor RNMR, „Expoziţia este servită!” este un proiect ambiţios, care are ca obiectiv principal transformarea muzeelor din România într-un partener de încredere în relaţia cu publicul său.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, încă de la înfiinţarea sa din 2006, şi-a orientat în mod prioritar activităţile înspre dezvoltarea resurselor umane şi valorificarea patrimoniului cultural prin proiecte variate: despre storytelling şi teatru muzeal (Proiectul ShowMuz), tehnicile de investigare a vizitatorilor din muzee (Proiectul Muzeu Focus), abordările integrate – management muzeal, marketing muzeal şi programe educative (Proiect MATRA 2008-2010 prin intermediul căruia s-a realizat primul manual de management şi educaţie muzeală din ţară).