Miercuri, 8 septembrie 2010, ora 19:30, la Institutul Cultural „Titu Maiorescu” din Berlin va avea loc conferinţa “Grădinile lui Brukenthal”, o prezentare cu imagini susţinută de Cornelia Feyer.
Cine caută astăzi în Avrig, la vest de Sibiu, „reşedinţa de vară” a lui Samuel von Brukenthal (1721-1803) îşi poate imagina cât de măreţ şi somptuos era parcul acum mai mult de 200 de ani. Faptul că grădinile şi aleile au fost treptat restaurate, că tufele şi micile izvoare sunt refăcute, se datorează fundaţiei Brukenthal şi în special arhitectei peisagiste Cornelia Feyer. De câţiva ani, aceasta şi-a întins corturile în Avrig, unde conduce lucrările de restaurare şi se ocupă de proiectele fundaţiei. În prezentarea sa, Cornelia Feyer se va referi atât la începuturile dificile al restaurării unei clădiri în ruine şi a unui parc năpădit de buruieni, cât şi la micile şi numeroasele succese de pe parcursul lucrărilor de restaurare.
Parcul lui Samuel von Brukenthal este singura grădină în stil baroc din România. Brukenthal a construit întregul complex începând cu mijlocul secolului al XVIII-lea şi a pus accentul în mod deosebit pe plantarea speciilor rare de copaci, fructe şi flori. Reşedinţa sa de vară şi clădirile administrative au fost până la începutul anilor 1990 un sanatoriu de stat. În anul 1999, minoritatea germană a recuperat clădirile intrate în proprietatea statului. Fundaţia Brukenthal se străduie de atunci să păstreze şi să dezvolte moştenirea Brukenthal conform prevederilor testamentare.
Samuel von Brukenthal a intrat în administraţia austriacă după terminarea studiilor de drept şi a devenit guvernator imperial la ordinul împărătesei Maria Tereza. A fost un adevărat mecena, un colecţionar de picturi, litografii şi cărţi expuse astăzi în Muzeul Brukenthal. Evenimentul este un proiect al Societăţii Româno-Germane.