Editura Polirom a publicat, de curând, în colecţia “Biblioteca Polirom. Proză XXI”, volumul “Chicago” de Alaa al-Aswani, cea mai bine vândută carte în limba arabă a ultimilor ani, reprezentând cel de-al doilea roman al egipteanului Alaa al-Aswani. Traducerea din limba arabă a fost realizată de Nicolae Dobrişan.
Alaa al-Aswani este cunoscut publicului datorită bestsellerului “Blocul Iakubian”, cel mai bine vândut roman de limbă arabă al începutului de secol XXI, tradus în douăzeci şi şapte de limbi şi transformat într-un film de succes în 2006.
“Chicago” (2006), bestsellerul care a surclasat “Blocul Iakubian”, prezintă vieţile mai multor egipteni americanizaţi, stabiliţi în Chicago din motive politice sau economice. O mare parte din acţiune se petrece în campusul Facultăţii de Medicină, unde autorul însuşi şi‑a finalizat studiile. Scriind fără teamă şi fără tabuuri, Alaa al‑Aswani propune o viziune critică atât a societăţii americane, unde unele dintre personajele sale se confruntă cu dezastrele provocate de abuzul de droguri şi relaţiile sexuale riscante, cât şi a politicii autoritariste a Egiptului contemporan. Dar, dincolo de mesajul său politic, “Chicago”, ca şi “Blocul Iakubian”, este în primul rând o extraordinară galerie de portrete zugrăvite cu măiestria şi migala unui miniaturist oriental.
„În “Chicago” întâlnim aceeaşi structură şi aceeaşi deschidere vastă ca în “Blocul Iakubian”. Reflecţiile pe teme politice se îmbină cu poveşti de dragoste şi emancipare emoţională, iar fiecare capitol se sfârşeşte într-un punct de climax. Dar aspectul cel mai interesant al acestui roman este faptul că personajele sunt dislocate din confortul propriei culturi: aflate în exil, ele sunt lipsite de justificările oferite de aceasta, iar fanteziile, iluziile, prejudecăţile şi limitările lor se dezvăluie pe deplin.”, a scris The Telegraph.
„Chicago” este o frescă amplă, cu o multitudine de personaje ale căror poveşti se împletesc unele cu altele. Prezentându-şi conaţionalii pe fundalul unei alte culturi, Alaa al-Aswani reuşeşte să sublinieze aspectele cele mai sensibile ale personalităţii lor, să le investigheze opţiunile, traumele, loialităţile şi apartenenţele.”, a scris The Guardian.